V75-HÖRNAN

SOLVALLA 25 MAJ

Lördag 25/5: Olssons V75-analyser

SOLVALLA – ELITLOPPSHELGEN
med V75-finaler och Harper Hanovers lopp
Lördag 25 majOBS! Start: 14.30

V75-1 
3 Shadow Gar vann jätteenkelt senast och visade att formen är på topp. Hon är väldigt kvick i benen, både från start och till slut, och senast vann hon från spets. Jag har en känsla av att hon är minst lika bra bakifrån så skulle hon bli av med ledningen, så har hon bra chans ändå. Och det är så att det finns en chans att 4 Pace Of Mind tar sig förbi från start, för hon är visslande snabb första biten (Det kan vara så att 3 Shadow Gar vill ha rygg på 4 Peace Of Mind också). Peace Of Mind var ute mot Readly Express senast och höll helt ok bakom denne. Nu har hon lopp i kroppen och stallet har siktat hit. Den italienske bålgetingen kan mycket väl dundra till spets här och leda hela vägen. 10 Mellby Free är en otroligt bra märr, som kanske har blivit lite bortlottad här. Hon är bara fem år och har gjort en start i år, men har ändå hela 6.500.000 kr på kontot. Hon vann sin årsdebut senast och såg finfin ut. Då hade hon inte vässats så hon lär ju gå framåt med loppet i kroppen. Hon kan vinna oavsett upplägg, men visst skulle Björn Goop gilla om de två förstnämnda kör rejält mot varandra. 1 Viscarda Jet årdebuterade i ny regi senast och gjorde det helt ok bakom Nadal Broline och Milliondollarrhyme. Hon kommer att var betydligt bättre nu och har stångats i bra gäng tidigare. Jag tror det blir svårt att hålla upp ledningen här, men skulle det mot förmodan bli spets, ja då kan hon bli farlig. 9 El Fitzgerald som vann sin årsdebut senast i Finland och var klart bra. Med bakspåret så är man lite utlämnad till vad övriga gör, men stämmer det med positionerna så är hon bra. Olli Koivunen är en ung, finsk kusktalang som brukar hitta rätt väg. 6 Hillary Queen vann även hon sin årsdebut i sin senast start och det gjorde hon på Vincennes, via 1.12,0/2100 autostart, och även om Vincennes är en snabb bana så är det starkt och hon vann helt överlägset. Hon har vunnit nästan häften av sina starter och blir det tempo på det hela så kommer hennes spurt att bita bra. 7 Callela Lisbeth spurtade bra bakom 9 El Fitgerald senast, men hur ska man komma till från spår 7 och kort distans?
Ranking A: 3,4,10 B: 1,9,6,7

V75-2
En fin Diamantsto-final där samtliga av mina fyra, högst rankade i loppet, har springspår. 6 Hankypanky Rubyred har alltid varit lite av en snackhäst och hon har levererat också. Hon var minst sagt tapper senast som trea när hon fick harva som första häst utvändigt ledaren i ett tufft tempo. Fungerar allt som det ska så siktar Jorma Kontio mot spets och då blir hon svårslagen, men då hon bara har gjort 7 starter i karriären så är hon fortsatt lite grön och jag garderar henne. 7 Fossens Wally är även hon lite orutinerad med sina 7 starter på kontot men känns klart duglig. Hon spurtade bra senast och kommer man iväg bra från springspåret här så är hon långt fram igen. 14 Fast Moving Cash är riktigt vass när hon får spara speeden till slut och det visade hon senast, när hon spurtade otroligt bra från kön och kommer man bra på det denna gång, så biter hennes spurt bra igen. Det är ett springspår med springband så risken för vingel ökar. 15 Symphonic Ida startar från det andra springspåret på tillägg och det gäller samma för henne, kommer man bra på det så kommer hon att vara med i segerstriden. Hon har utvecklats enormt på sistone och hon fick en tuff inledning till spets senast och höll sånär undan för nyss nämnde Fast Moving Cash. Nu kan det bli bra ryggar istället och jag tror att hon blir bortglömd. Hon behöver tur på vägen, men hur många vinner med otur? 10 Flaming Ace Sisuvar även hon med i samma lopp som Fast Moving Cash och Symphonic Ida. Hon fick en rejäl bortre långsida och att spurten ebbade ut lite må vara henne förlåtet, hon höll jättebra till en fjärdeplats. Hon verkar otroligt vass i ryggar och dessutom verkar hon ha toppform. 13 Miss Sober galopperade senast i Drottningens Pokal och kom tillbaks strålande till en fjärdeplats. Det var runt 1.12/2000 meter efter galopp och det är starkt. Nu har hon ett spår 5 på tillägg, men till skillnad mot springspåren, så gynnas hon av springband och är hon i någorlunda slagläge när det är 7-800 meter kvar, då kommer det att gå undan. 11 I’m A Believer vann enkelt senast och det såg inte slutsålt ut över mål. Man testade ett norskt huvudlag för första gången och det slog väl ut, så det blir samma igen.
Ranking A: 6,7,14 B: 15,10,13,11

V75-3
5 Vincero’ Gar har gjort två starter på svensk mark och det har varit otroligt bra insatser. Trots stentuffa inledningar så har han bara stuckit undan till slut. Man hade planer på att starta i Sweden Cup, med tro på chans till slutseger, och då tror man såklart på toppchans i en bronsfinal, från ett perfekt spår 5 bakom bilen. Spikas! 4 Excalibur IT verkar vara en häst av rätt virket och han vann helt överlägset senast från ledningen. Gör favoriten bort sig eller har en sämre dag så räknas Excalibur tidigt. 2 Bucks To Burn kommer med form och har fått ett perfekt spår två bakom vingen. Firma Redén-Kihlström behöver ingen närmare prestation och Bucks To Burn kommer att få ett perfekt upplägg. Även han är tidig bakom favoriten. 11 Ural svarade för en helt otrolig insats senast. Han hamnade utvändigt ledaren och det kördes fort och länge, men han blev kvar i dödens. Trots det så kunde han gå undan och vinna och insatsen var brutalt bra. Nu har man fått ett bakspår och det grusar chanserna till vinst rejält även om han troligen är riktigt bra igen. 9 Harran Boko var även han riktigt bra senast även om det bara blev en sjätteplats. Det gick inte så fort första biten, desto snabbare till slut och då är det inte lätt att sitta i stort sett sist med varvet kvar. Han har vunnit flest lopp i ledning men fungerar bra bakifrån också. Men bakifrån är man lite utlämnad till vad övriga hittar på. 1 Pastor Powervar med i samma lopp som Harran Boko och var den som fick bestämma i spets och vann relativt enkelt. Det vankas rycktussar för första gången nu, hur mycket extraväxel kan det ge tro?
Ranking A: 5 B: 4,2,11,9,1

V75-4
3 Charlock Wiking är en herre som gillar att vinna och det kan man utläsa enkelt av statistiken. 8 segrar på 14 starter, så det talar sitt tydliga språk. Visst är det tufft emot nu när det är final, men han har aldrig förlorat i spets och kommer han dit blir han hästen att slå, vilket jag inte tror att någon gör om han får bestämma i normal takt. 10 Marcello Wibbfick testa barfota senast och jösses vad fin han blev. Han har inte varit dålig innan men han såg riktigt rapp ut och vann på 1.10,8/1640 autostart, från spår 12! Det ska bli barfota igen och han räknas tidigt, trots ett bakspår. 5 Satovar otroligt bra även han senast när han vann från utvändigt ledaren, och det såg inte helt slutsålt ut. Nu är risken stor att han hamnar där igen och det känns som att han kommer att vara den moraliska vinnaren, men att Charlock Wiking rinner undan från spets, eller att Marcello Wibb spurtar förbi efter en ryggresa. 1 Zizou galopperade senast, bara kort, men kunde vinna ändå. Han såg fin ut och han har visat prov på bra kapacitet redan innan. Jag tror inte att han kan svara ut samtliga här, men gör han det, eller att man får rygg ledaren och lucka till slut, då är Zizou med i matchen. 9 Taiga Woodland var den som blev slagen av 5 Sato från spets senast. Det är klart intressant nu med spår 9 då jag tror att han är bättre i ryggar än att få en över sig i spets. 7 Remarkable Feet vann trots ett tufft upplägg senast och hela Stall Westholm lyser det form över. Spår 7 bakom bilen, Solvalla och final, det är inte lätt att komma bra på det, men slinker han ner i en bra position så kan det gå. 12 Viking Brodde har bra styrka för klassen och hade nog varit en gjuten förstahäst om man haft spår 2-5, men nu har man spår 12.
Ranking A: 3,10,5 B: 1,9,7,12

V75-5
3 Norton Commander visade senast att han är så bra som Conrad Lugauer säger. Nu har han fått ett perfekt spår 3 bakom bilen och skulle han komma till spets, då är nog loppet över. Men han kan vinna från alla positioner och det är en bra chans. 1 Emile Zola Sisu var tapper i spets senast som tvåa. Det gick undan och 12 North Lexus, som hade liftat med i rygg, kunde ta sig förbi. Nu är det spetsläge igen, men undrar om det inte vore optimalt med rygg på ledande Norton Commander, Conrad kör undan och då får man chansen. 5 Mellby Club visade prov på sitt fina kunnande och styrka senast, när han vann via ett snabbt slutvarv i spåren. Han är ingen blixt iväg men får han en hygglig position så ska han räknas, tidigt. 11 Bizzi Blizz, hur fin har inte hon sett ut i sina senast framträdanden och varit totalt överlägsen. Nu har man en liten nitlott i startspåret, men jösses vilka sista 700 meter hon har, så stämmer det bara lite så blir hon segerfarlig. 4 Roberto Diver kom bort senast från spår 12, men nu har han spår 4, han är startsnabb och trivs i spets. Jag tror inte att han når den åtråvärda ledningen, men han kommer att få en bra position och får ses som loppets joker. 9 Victory Island spurtade bra som fyra bakom Norton Commander senast. Han har ett bakspår nu men är stark och tål att göra en hel del och skulle gynnas kraftigt om övriga kör lite för fort.
Ranking A: 3 B: 1,5,11,4,9

V75-6
3 Varieta’ Luis har gjort en start i Sverige och var otroligt bra då. Han slog bland andra Millinodollarrhyme som är med i Elitloppet. Nu är det en silverfinal och det är full distans så det blir gardering. Men jag blir inte förvånad om han vinner igen och han har dessutom dragit spår tre, bästa tänkbara. 6 Baron Gift försökte kvala in till Elitloppet senast, via H.K.H. Prins Daniels lopp på Gävle. Det var det loppet som Sorbet vann från spets och Baron Gift kom helt punschigt på det och fick backa ner i kön. Han gick jättebra till slut och han visar att han har vuxit in och klarar sig bra i högsta klassen. Hamnar han bra på det denna gång så är han med i striden. 11 Global Trust har visat toppform på sistone och framförallt har han visat ett enormt kunnande och egentligen inga svagheter alls. Svagheten denna gång är spår 11, det är inte lätt att vinna en silverfinal därifrån, men ska någon göra det så är det väl Global Trust. 5 Heart Of Steel kunde ej hota tipsettan, 3 Varieta’ Luis, när de möttes på Åby, men senast på Charlottenlund, då var han otroligt fin. Han fick husera i spets då och det såg ut att finnas bra med kräm kvar över mål. Heart Of Steel är väldigt startsnabb och kan sitta i spets igen. 2 Hawk Cliff har äntligen fått ett bra läge bakom bilen och han verkar trivas ypperligt med Örjan Kihlström, precis som alla hästar i och för sig. Han är nog inte spetsaktuell men väl aktuell när det nalkas upplopp, och extra aktuell om det blir bra fart på det hela då han alltid håller farten över upploppet. 1 Mr Golden Quick, måste man bara gilla. Han ser inte ut som någonting utav värde och egentligen inte i loppen heller, förens det är upploppsdags, då bitar han i och borrar ner huvudet och bara ska först över mål. Nu ska man rycka skorna igen, eventuellt alla skydd och ett vagnbyte. Hela ekipaget osar glädje och folksporten trav, dessutom har han en spurt som biter bra.
Ranking A: 3,6 B: 11,5,2,1

V75-7  HARPER HANOVERS LOPP
Lördagens höjdpunkt för många och vilka segrare vi har haft genom åren. 11 Son Of God såg otroligt mäktig ut när han näst senast vann på Umåker via en 10-runda till slut. Han var bra senast också som tvåa, men det kändes som ett typiskt Örjan-lopp, det vill säga att nästa gång sitter han där igen. Daniel Redén säger att detta kan vara en av de bästa hästar han fått fram och det fastnar i mitt huvud. Han är relativt orutinerad och möter många härdade långdistansare men han kommer att vara segerfarlig, det är jag säker på. 15 Handsome Brad kommer från en Copenhagen Cup-seger och det är såklart imponerande. Han har växt in i eliten och han duger gott över 3 varv också. Han är 6 år och redan härdad i världseliten, en gjuten segerkandidat. 10 C.D. har gjort två starter i regi Jean-Michel Bazire och det har blivit två raka segrar. Hon är enda stoet i loppet, men Jean-Michel har visat gång på gång att han utvecklar hästar som kommer i hans regi. Rapporterna är att hon ska vara riktigt bra, man kommer med förhoppningar och Bazire ska alltid tas med största respekt. 6 Magic Cash var inte att känna igen senast, men han var nog inte helt kurant. Han har varit otroligt bra och visat en enorm styrka tidigare. Det är helt klart ett av Timo Nurmos Derbyhopp och han står på start, normalt ett tidigt streck. 14 On Track Piraten behöver ingen närmare presentation och sina 11 år till trots känns han fortsatt still going strong. Han är stark och har stångats i världseliten i många år. Han ska alltid räknas, i stort sett i alla sällskap och speciellt över lång distans. 7 Pacific Face har nu testat monte två gånger på raken och gjort det bra. Han har minst sagt en speciell stil men han verkar vara otroligt stark. Det ska bli intressant att se hur han står sig mot dessa toppindivider och håller han sig i trav så håller han alltid farten hela vägen in i mål. 1 Eelis har helt klart kapaciteten för att kunna vinna här, han får inte ödsla en meter bara på att var överambitiös, vilket han kan bli. 9 Jet Voice såg fin ut senast när han spurtade bra efter sen lucka. Lars Anvar Kolle har en enorm förmåga att läsa på loppen och köra så som taktiken är tänkt från badkaret.
Ranking A: 11,15,10 B: 6,14,7,1,9