HÄR INTERVJUAS I FÖRSTA HAND KUSKAR OCH TRÄNARE !


ROMME 21 APRIL :


Redo att lämna avtryck i eliten

I fjol fick han äntligen sin fullträff.
I år ska Makethemark slå sig in i världstoppen.
– Planen är att bara matcha honom i de hårdaste loppen, säger tränaren Petri Salmela inför söndagens årsdebut på Rommetravet.

Sjuk som storfavorit i kriteriekvalet och missad anmälan till derbyt.
Makethemark fick aldrig ens chansen att fullgöra sina största uppgifter som tre- och fyraåring.
Men som femåring kom revanschen.
I augusti i fjol spurtade Petri Salmelas ögonsten förbi sina kullkamrater i en sprakande upplaga av Jubileumspokalen på Solvalla.
Den första miljonchecken var bärgad.
I år ska den sällsamme spurtkanonjären slå sig in bland världens allra främsta travare.
Att han redan tagit plats i sin tränares hjärta står klart.
– Många tycker att det är lätt att säga att han är bästa hästen jag har haft bara för att han sprungit in mest pengar. Men det är någonting speciellt klokt med Makethemark. Om någon häst i min regi kunnat prata så är det han. Den känslan har blivit mycket starkare de senaste åren, han är grym, förklarar Petri Salmela som valt att förlägga årsdebuten till Rommeheatet under den sista dagen av Spring Race.
Spring Race som är ATG:s namn på avslutningen av påskveckan då man kör fyra raka V75-dagar med start torsdag och avslutar med en multijackpot på Rommetravet på söndagen.

Vill inte till Olympiatravet
Rommeheatet lockar med en sista fribiljett till Olympiatravet, årets första miljonlopp för äldre eliten.
Men den är inte Petri Salmela det minsta intresserad av.
– Nej, oavsett hur det går på söndag så kommer han inte starta i Olympiatravet. Vi har många fina lopp att välja bland och det kommer för tidigt, fastslår tränaren till Nordkalottens stora travstjärna.
Men även om Makethemark officiellt tränas i Boden så har han inte varit där på hela vintern.
Istället har han stått på Petri Salmelas Stockholmsfilial.
Och den tänkta vårtrippen hemåt blev inte av.
– Planen var att årsdebutera honom i samband med V75-tävlingarna i Boden 31 mars, men vi har haft några sjuka hästar på filialen så det blev inte av. Makethemark var inte speciellt drabbad själv, han hade en halvdag med feber i vecka 10 och var inte snorig som många av de andra hästarna. Men eftersom han har en lång säsong med många viktiga lopp framför sig valde vi att vänta in det här istället, säger Salmela som annars låter mycket nöjd med hur hans gunstling skött vinterträningen.
– Han fick några veckors vila efter sista starten i november, sedan har det varit full träning förutom veckan efter han stod sjuk. Han har fått två snabbare jobb. För drygt tre veckor sedan hemma på gården, då kändes riktigt fin och jag kan säga att det är det hårdaste jag kört med någon häst på den gården någon gång. Sedan var vi inne på Solvalla i torsdags. Han gick tillsammans med ett sto som fick starta 100 meter framför. Första varvet jagade han ikapp i 1.15-fart, sedan sprang de i en 1.15-fart sista varvet tillsammans. Då kände jag att han är färdig för start.

Brukar vinna i årsdebuten
Och Makethemark brukar prestera när han återkommer efter vinterträning.
Årsdebuterna som såväl fyra- som femåring slutade båda i seger efter virvlande avslutningar.
Något som är Makethemarks signum – att komma flygande långt ut i banan efter en resa en i kön i andraspår.
Det var också så han tog hem Jubileumspokalen.
– Om man kollar loppen genom hela hans liv så är det inte många meter som han har sprungit på innerspår, trots det har han levererat så fint. Men när man kör de allra hårdaste loppen, där det går i jämnt 1.10-tempo hela vägen så är det ofta avgörande att få springa där. Jag drömmer om vad som kommer att hända den dagen han får allt serverat, säger Salmela som planerar att söka upp hårdast tänkbara motstånd under säsongen.
– Men en sådan här häst är det logiskt. Det passar honom att få slå lite ur underläge. Samtidigt är vi inte rädda för några konkurrenter. Har man en sådan här häst måste man tro på honom och tro på hela konceptet vi har. Vårt första stora mål är Norrbottens Stora Pris hemma på Boden i juni. Han var riktigt bra där som tvåa bakom Propulsion i fjol. Hur vi gör på vägen dit är inte bestämt, vi har fått förfrågningar från Copenhagen Cup och Finlandia Ajo. Det funderar vi på efter söndagens lopp.

Väntar med barfota och skygglappar
Vad gäller söndagens lopp så har Makethemark läge att plocka fram ett vapen han inte visat så många gånger, startsnabbhet.
– Hästen kan öppna snabbt också, det vet jag. Han visade det i sista starten i fjol, även om någonting inte stod rätt till med honom den dagen. Jag tycker att innerspår är ett perfekt utgångsläge. Däremot vet jag inte hur hårt Ulf (Ohlsson) vill ladda upp honom och hur stor chans han har att hålla ledningen.
Hur vill du att han körs?
– Det enda jag vill är att han undviker dödens, annars får Ulf köra som han vill. 
Utrustningsmässigt fann Makethemark onekligen en växel till då han fick springa barfota runt och med jänkarvagn i samband med genrepet till Jubileumspokalen. Däremot har han ännu inte tävlat med någon form av skygglappar.
– Han har aldrig haft de bästa fötterna och även om de blivit bättre under vintern så kan man inte köra barfota för ofta. Den här gången kommer skorna att sitta på, däremot får han fortsätta med jänkarvagnen.
– Vad gäller huvudlaget så tror jag inte det skulle ge något, i alla fall inte till slut. Hästen är så ärlig och det går gärna inte att springa snabbare än 1.08 sista varvet som han gjort många gånger. Däremot skulle det nog göra honom snabbare bakom bilen, men det får dröja. Kanske i Elitloppet 2020…, säger Petri Salmela.


Melanders prins mot åttonde raka

Årsdebuten är avklarad och formkurvan pekar uppåt.
På söndag fortsätter Månprinsen A.M. sin nionde tävlingssäsong med V75-start på Romme.
I Dubbelcupens final kan den outtröttlige fixstjärnan ta åttonde raka segern.

Man skulle kunna tror att åtta säsonger och 105 starter i tuff konkurrens har satt sina spår. Men Månprinsen A.M. bara ångar på. På Hästgalan i vintras utsågs han till Årets kallblod i trav-Sverige för femte gången och de konkurrenter som hoppats att hans storhetstid är på upphällningen blev besvikna när han nyligen joggade hem sin årsdebut i överlägsen stil.
– Han gjorde precis vad jag bad honom om och kändes jättefin. Han var som vanligt pigg och glad och det var skönt, med tanke på att vi har bytt miljö i vinter. Vi har bra träningsmöjligheter här också och vi har tränat som vi brukar, men man vet aldrig förrän man ser resultatlistan, säger hästens tränare och kusk Gunnar Melander.
Visar han inga som helst ålderskrämpor?
– Nej, det gör han inte. Han är en väldigt frisk häst som aldrig har haft några skador och han är lika glad och frisk som han någonsin har varit.
Är det till och med så att han fortfarande kan utvecklas och bli ännu bättre?
– Det beror väl lite på mig. Jag har alltid varit försiktig med honom och gett honom väldigt mycket träning, men jag har aldrig testat hur fort han kan springa eller så. I hårda gäng har han bara vunnit med det där lilla hela tiden. Det är bara när han mött enklare motstånd som han har vunnit med flera längder.

”Jag tror naturligtvis på bra chans”
Hur känns han efter årsdebuten?
– Han känns fortsatt pigg och glad och förhoppningsvis har jobbet han fick gjort honom gott. För loppet blev som ett snabbjobb för honom.
Hur ser du på söndagens lopp?
– När jag har den här hästen tror jag på bra chans. Jag har respekt för konkurrenterna, Perssons hästar är alltid bra och det är Bilbo B.S. och flera andra också, men jag har en bra häst som känns fin och jag tror naturligtvis på bra chans.
Det är multijackpot på V75 och många spelare tänker spika Månprinsen A.M. Vågar du ge dem något råd?
– Det där vet spelarna bäst själva men han känns som sagt fin och jag tror att han kommer att göra ett bra lopp. Han brukar alltid göra bra lopp på Romme (vunnit nio av tio lopp på Borlängebanan).

Inbjuden till Elitkampen
Planerar du att göra någon mer start med honom inför Elitkampen på Solvalla under elitloppshelgen, dit han redan är inbjuden?
– De har skrivit ut ett lämpligt lopp när det är V86 på Bergsåker 8 maj, så vi får vara med där och sedan får vi se.
Han har varit tvåa och trea i Elitkampen, hur gärna vill du vinna framför elitloppspubliken?
– Far vi till Solvalla far vi naturligtvis dit för att vinna. Jag kommer inte åka dit om jag inte tror att jag har häst till det. Men vi vet att han är tuff och duger mot de bästa.
Finns det ytterligare växlar att ta till, han tävlade ju till exempel utan skor en gång i fjol?
– Det gjorde han och då var det inte optimala förhållanden eftersom det hade varit dåligt väder. Möjligheten finns att ta av skorna igen i år och då får vi se vad det gör…
Men du ändrar ingen till söndagens start?
– Det beror på banunderlaget men blir det fin sommarbana kommer han gå med aluminiumskor precis som han gjorde i höstas och senast i Bollnäs.