INTERVJUER

* * * * * * * * * *

ÅRJÄNG 13 JULI

* * * * * * * * * *

Nurmos: ”Vinner när som helst”

Timo Nurmos har några fina chanser på dagens V75.
– 8 Antonio Trot (V75-1) var röd i halsen efter senaste starten och inte som bäst. Han fick en paus och har tränat för fullt igen en tid. Hästen har gjort flera jättebra lopp i år utan att få vinna. Han är väldigt stark och gynnad av den långa distansen. Dåligt läge med spår åtta även om han är nedstruken ett hack. Han tål att göra jobbet själv men det är alltid tufft att göra det i V75. Jag tycker att man ska ta med honom på V75.
– 1 Deede Star (V75-2) är en fin häst med bra inställning som har vunnit fem av sju lopp. Han är lite fransk i gången men under utveckling. Nu har det blivit dags att rycka alla skor och jag tror att barfota runt om kommer att passa honom. Det kommer att bli bra för hästens aktion. Han kan öppna och hoppas att Jorma kommer iväg bra från innerspåret. Om hästen får ledningen eller ett fint lopp är det bra chans.
– 2 Lady Nadine (V75-4) var överraskande bra i comebacken och vann med krafter kvar på en 1.13-tid. Hon är inget träningslejon men blir helt annorlunda när det blir lopp. Hästen har känts fräsch och fin i jobben efteråt och tagit loppet på rätt sätt. Det blir barfota runt om igen och kommer hon till ledningen är det bra chans.
– 4 Jaques Noir (V75-6) är mycket fint i ordning och jag tror att han vinner när som helst. Han spurtade mycket bra senast och var inte trött efteråt. Hästen hade för långt fram från ett dåligt läge och hade krafter kvar. Han har ofta otur med spåren men nu har han äntligen fått ett bra läge. Barfota runt om igen.
– 7 Lexington Hall (V75-6) går jämnt och bra varje gång och har fin form. Han är mycket snabb ut men har dåligt spår och det kostar om man ska ladda från sådana lägen. Distansen är ett plus och det blir barfota runt om igen.


” – Kan säkert vara i striden ”

– 10 Pyrmo (V75-3) avslutade runt 1.23 sista tusen meterna senast vid seger. Hästens utvecklingskurva pekar uppåt och inget tyder på att han ska vara sämre till denna start. Han är stark och påminner en del kapacitetsmässigt om sin bror Pydin. Spåret ska inte innebära några problem och han öppnar hyggligt. Vi hoppas på en vettig resa, då kan han säkert vara i striden. Troligtvis barfota bak som senast, säger Martin Lundahl.


” – Han ska räknas ”

Magnus Jakobsson säger följande på sin hemsida angående stallets V75 chanser.
– 4 Great Winner (V75-2) känns fin i jobben och jag körde 1.19 med honom förra veckan och allt verkade bra. Spåret kan vara lite lurigt men jag tror att han klarar det så en platschans kan det vara. Vi kör med skor runt om och ett norskt huvudlag.
– 4 Charlock Wiking (V75-5) var fin senast och har ett bra läge nu så jag tror det är lite spetschans. Det är några bra emot, men han är bra själv så jag hoppas att han ska räknas. Det blir barfota fram och ett helstängt huvudlag.


Lagergren: ”Positionerna avgör mycket”

Annelie Lagergren tror på fina insatser från båda stallets V75 hästar.
– 1 Perflex (V75-3) har utvecklats en del på slutet. Vi fick ett fint spår då han öppnar hyggligt och kommer med all säkerhet få ett bra lopp härifrån. Hästen är stark och gillar dessutom att vara i den främre träffen då han tar i bättre från dessa regioner. Jorma känner hästen och vann med honom näst sist så det känns tryggt. Det är alltid tufft på V75, men han finns nog med i den främre träffen när det avgörs. Skor runt om.
– 12 Björs Viking (V75-3) är jämn och säker. Hästen har gått i ledningen på slutet och trots uteblivna segrar så har han skött sig bra. Hästen kan vara lite ivrig från start, men sköter han sig så blir det en snabbstart och han borde då kunna få en vettig position. Det finns bara en speed i honom så det gäller att spara den så länge det går. Med maxklaff blir det en framskjuten placering. Han tävlar barfota runt om.


” – Kan vara en outsider ”

Håkan K Persson tar ut 3 Just Wait And See i V75 inledningen.
– Hästen var fin på Kalmar senast. Han avslutade starkt ute i spåren sista varvet och det känns att han börjar växa in i klassen. Det finns inget att klaga på inför dagens start och då vi dessutom drog ett fint spår så växer förhoppningarna. Distansen är ingen nackdel då han är stark och får vi bara lite draghjälp under slutvarvet kan han vara en outsider. Vi fortsätter barfota runt om, säger Håkan.


” – Väldigt nöjd med läget ”

– 1 Eldorado B. (V75-1) vann sin första V75 seger på Östersundstravet för en månad sedan då hästen kom till ledningen och försvarade sig utan problem. Men frågan är om insatsen som femma i silverfinalen senast inte var ännu vassare, det skulle jag nog säga. Hästen gick enormt över upploppet och var med marginal snabbast på hela dagen sista 200 meterna. Den som var näst snabbast var ju Mack Dragan som han nästan spurtade förbi. Hade han inte fått en galopperande häst framför sig i starten och hamnat ett hack längre fram så hade han nog utmanat om segern. Jag är väldigt nöjd med läget eftersom hästen är naturligt kvick från start och har visat att han trivs väldigt bra i spets. Han har fått flera tuffa lopp där det gått fort hela vägen, men ändå aldrig varit sämre än trea därifrån. Mycket kan hända och Torbjörn får lägga upp taktiken helt själv. Min häst ska ha minst lika bra form som senast så vi åker till Årjäng med segerförhoppningar. Hästen tävlar barfota fram, med norskt huvudlag och en vanlig vagn, säger Hans-Owe Sundberg.


”Milligan har höjt ribban hela tiden”

Ulf Eriksson har inte funderat på taktiken inför sitt första framträdande i Årjängs Stora Sprinterlopp. Däremot vet han att han sitter bakom en häst i toppform.
– Han har höjt ribban hela tiden, säger kusken.

Ulf Eriksson och Milligan’s School har blivit ett välkänt ekipage. Inte minst efter segern i Sundsvall Open Trot förra året. I år har duon bland annat hunnit med ett elitloppsförsök och två segrar i högsta klassen. Den senaste togs på 1.11,1 full väg i överlägsen stil.

– Han var väl inte dålig i elitloppsförsöket, men kanske att det hade blivit lite långt mellan starterna efter galoppen i Olympiatravet. Han hade inte vråltoppform den dagen. Sedan visade han 14 dagar efter att han hade haft nytta av Elitloppet. Då sprang han 1.11 blankt, säger Ulf Eriksson. Då handlade det om Jämtlands Stora Pris och det var Carl Johan Jepson som körde.

”Flera dagar kvar”

Nu laddar Ulf Eriksson för Årjängs Stora Sprinterlopp för första gången.  – Jag har inte hunnit tänka så mycket på det. Det är flera dagar kvar.

• Brukar du gå in stenhårt kvällen innan och analysera loppen eller hur gör du?
– Jag vet inte om jag någonsin har gått in stenhårt för att analysera någon taktik, då skulle man väl aldrig kunna sova.

• Vad säger du om fältet?
– Det är alltid bra hästar i det här loppet. Det är ett speciellt lopp som många vill vinna och i år är inget undantag. Nadal Brolines årsdebut var ju ruggigt fin och jag har varit imponerad av Freddes häst hela året (Milliondollarrhyme).

Självklart favoritminne

Även om han bara har följt loppet från sidan tidigare har han inte svårt att plocka fram sitt favoritminne.

– Propulsions avslutning när han inte hann fram till Dante Boko.

Den sistnämnde finns med i årets fält och han har dessutom dragit spår ett.

– Loppet ligger mitt i säsongen och de flesta är som bäst nu. Den som ska vinna kommer inte att få något gratis.

Frågetecken för distansen?

Och kanske talar tiden för Milligan’s School.

– Sedan jag började köra honom har hästen utvecklats mentalt tycker jag och han är både starkare och snabbare nu.

– Det har bara trummat på för honom. Han har successivt höjt ribban hela tiden.

Vill man leta frågetecken så går det faktiskt att varna för distansen. På svensk mark har Milligan’s School inte varit bättre än trea över kort distans. Kusken ser det mer som en tillfällighet.

– Han är ju stark givetvis, fast han är ju inte osnabb. Sist gick han 1.09,3 sista varvet och han har väl avslutat 1.08 sista 700 för mig tidigare.

”Aldrig kört så fina hästar”

Noterbart är att bland lördagens motståndare var Sorbet, Nadal Broline och Lionel N.O. med när Milligan’s School vann Sundsvall Open Trot i fjol.

För Ulf Erikssons del leker travlivet för dagen och även om det inte blev någon final i Elitloppet kan han blicka tillbaka på den helgen och minnas segern i Sweden Cup tillsammans med Queer Fish.

– Jag har väl i stort sett aldrig kört så här många fina hästar som jag gör nu.

• Hinner du med någon semester?
– Det blir några dagar emellanåt. Jag var i Visby tre dagar förra veckan. Något längre blir det väl inte.


Sverre: ”Tror på fina insatser”

Anton Sverre ger oss den senaste infon kring Björn Goops V75 hästar.
– 6 Ragazzo Da Sopra (V75-1) var inte riktigt att känna igen senast. Det kan ha varit resan, men också att han bara hade en sämre dag. Hästen känns i alla fall fin inför denna start och han har visat tidigare vilken fin häst han är när han fungerar. Han öppnar hyggligt, men kommer nog inte till någon ledning. Bra hästar mot, men med rätt lopp är han med och gör upp om pallplatserna. Skor senast, nu blir det barfota runt om.
– 1 Timotejs Godis (V75-4) är inte så tokig och fick dessutom ett bra spår. Hästen är inte helt stabil från start, men felfri kan hon öppna helt okey och borde då kunna få ett fint lopp. Det behövs nog en del tur för vinst, men en plats bland de tre-fyra främsta kan det bli. Balansen bestäms efter värmningen.
– 9 Twigs Ceasar (V75-5) vann senast och håller fin form för dagen. Det är en bra häst som endast gör sin tredje start för året. Jag tror han kan vara ytterligare ett snäpp bättre till denna start och blir det bara lite körning där framme så har han en vass avslutning. Hästen ska räknas tidigt. Barfota runt om.
– 2 Nadal Broline (V75-7) blev hovöm senast på Bjerke. Hästen hade även problem med fästet i banan vilket troligtvis gjorde honom muskeltrött tidigt. Han har annars sett väldigt fin ut efteråt och normalt sett ska han räknas med en hygglig chans i detta sällskap. Troligtvis barfota fram och jänkarvagn, men den slutgiltiga balansen bestäms efter värmningen.


” – Avslutar alltid på bästa sätt ”

– 15 Minelli (V75-3) har visat bra form första halvåret. Hästen har vunnit några lopp och senast var hon stark och vann trots en utvändig resa sista sju-åttahundra meterna. Hästen öppnar snabbt och kommer säkert att vara ifatt tjugofållan strax efter start. Det är många hästar att runda, men hon tål en del jobb under vägen och har vi inte alltför långt fram runt slutsvängen så avslutar hon alltid på bästa sätt. Det blir skor på, säger Anders Hafstad.


” – Vi blev nöjda med spåret ”

– 3 Vespertilio Jet (V75-5) har blandat och gett tidigare. Nu tycker jag han har börjat stabilisera sig och med det har även placeringarna börjat komma. Senast på Gotland var han riktigt rejäl och höll bra till andraplatsen. Hästen ser fortsatt fin ut och vi blev nöjda med spåret. Han är startsnabb och lär få ett fint lopp så skulle det lösa sig under vägens gång kan det vara en platschans. Det blir barfota runt om och jänkarvagn om banan tillåter, säger Stefan P Pettersson.


” – Det ska vara en hygglig chans”

Oscar Berglund plockar ut stallets 15 Hope And Dreams i V75-4 och tror på god chans trots tilläggen.
– Hästen har mestadels levererat fina insatser under året. Efter segern senast så har vi siktat hit och hon känns fin i träningen. Det känns som att hon tagit ytterligare kliv i utvecklingen den senaste tiden. Tillägg är aldrig roligt, men hon är ganska oöm och tål ett lite tuffare upplägg om så behövs. Häxar det inte för mycket under vägen ska det vara en hygglig chans. Barfota runt om och jänkarvagn.


Goop tror mest på Nadal Broline

Björn Goop är ständigt aktuell och V75-omgången i Årjäng är inget undantag.
Han har flera heta segerkandidater med från sitt eget stall, bland annat Nadal Broline som är favorit i Årjängs Stora Sprinterlopp.
– Han har tränat bra och känns jättefin, säger Goop.

Björn Goop kan mycket väl rama in V75-omgången på landets vackraste travbana i Årjäng. Han tränar och kör flera hårt betrodda hästar och har favoriten Nadal Broline till start från ett perfekt läge i Årjängs Stora Sprinterlopp. Stjärnhästen gjorde debut i Goops regi näst senast och vann då på 1.09,1/1640a, vilket var den snabbaste segertiden i Sverige i år. Senast floppade han dock helt i Oslo Grand Prix då hästen hade problem med sina hovar.
– Nadal Broline (V75-7) hade tränat bra och kändes jättefin inför debuten för mig. Det är i grund och botten en fin häst och jag var inte chockad att han vann, men däremot förvånad att han gick en så bra tid som han gjorde. Senast fick han det inte att stämma på banan och det slet väldigt hårt på hans fötter. Det var inte hans dag helt enkelt, säger Björn Goop.
– Nu känns han fin i träningen igen och har tränat bra. Han kommer att gå med skor bak den här gången. Det är flera startsnabba och bra sprinters emot och den som får bästa loppet har bäst chans att vinna.

”Fick ett omöjligt lopp senast – men känns bra”
Björn Goop kommenterar sina andra V75-hästar på följande vis.
– Ragazzo Da Sopra (V75-1) fick ett nästan omöjligt lopp senast och man kan inte ens bedöma den prestationen med tanke på hur loppet blev. Jag tycker ändå att han gjorde en bra prestation och det har han gjort i ett helt år. Eldorado B. är bra och ska rankas före med tanke på läget. Men min häst har tränat bra och det blir barfota runt om och bike och alltihopa. Han ska räknas men jag har respekt för värsta konkurrenten som har bättre spår.
– Timotejs Godis (V75-4) har haft en liten skada och har även behövt träna en stund. Hon känns bra men det är tufft att gå ut på V75 direkt och hon är heller inte så stabil i voltstart. Hon kommer antagligen att gå barfota men det är två minustecken som jag är lite orolig för.
– Twigs Ceasar (V75-5) gick bra vid segern och gjorde ett rejält lopp. Det har varit lite hackat och malet med honom och han har inte riktigt fått någon kontinuitet med tävlandet. Nu är det V75 och bakspår men hästen känns bra och är en outsider, säger Björn Goop.
Och avslutar:
– Jag har flera hästar som ska streckas och det är Nadal Broline i första hand och där bakom Ragazzo Da Sopra som är mest intressanta på förhand.


Heta chanser för Nurmos

Han toppar inte bara landets tränarliga utan även V75-ligan.
Inför V75 i Årjäng har Timo Nurmos flera spännande hästar till start.
Det blir dessutom barfota runt om för första gången på en av dem.
– Deede Star och Lady Nadine är mina bästa chanser, säger Nurmos som även varnar för en annan häst.
– Jag tror att Jaques Noir vinner när som helst.

Solvalla-tränarens hästar har sprungit in drygt 18,3 miljoner kronor i år och vunnit 100 lopp. Timo Nurmos toppar tränarligan klart och han leder även V75-ligan med 22 segrar i år. Inför lördagens V75-omgång i Årjäng har Nurmos fem hästar till start. Två av dem är favoriter och så här kommenterar Timo sina chanser i tur och ordning.
– Antonio Trot (V75-1) var röd i halsen efter senaste starten och inte som bäst. Han fick en paus och har tränat för fullt igen en tid. Hästen har gjort flera jättebra lopp i år utan att få vinna. Han är väldigt stark och gynnad av den långa distansen. Dåligt läge med spår åtta även om han är nedstruken ett hack. Han tål att göra jobbet själv men det är alltid tufft att göra det i V75. Jag tycker att man ska ta med honom på V75, säger Timo Nurmos.

”Dags att rycka alla skor – kommer att passa”
– Deede Star (V75-2) är en fin häst med bra inställning som har vunnit fem av sju lopp. Han är lite fransk i gången men under utveckling. Nu har det blivit dags att rycka alla skor och jag tror att barfota runt om kommer att passa honom. Det kommer att bli bra för hästens aktion. Han kan öppna och hoppas att Jorma kommer iväg bra från innerspåret. Om hästen får ledningen eller ett fint lopp är det bra chans. Jag tycker att han och Lady Nadine är mina bästa chanser på V75, säger Nurmos.
– Lady Nadine (V75-4) var överraskande bra i comebacken och vann med krafter kvar på en 1.13-tid. Hon är inget träningslejon men blir helt annorlunda när det blir lopp. Hästen har känts fräsch och fin i jobben efteråt och tagit loppet på rätt sätt. Det blir barfota runt om igen och kommer hon till ledningen är det bra chans.

”Är mycket fint i ordning – vinner när som helst”
– Jaques Noir (V75-6) är mycket fint i ordning och jag tror att han vinner när som helst. Han spurtade mycket bra senast och var inte trött efteråt. Hästen hade för långt fram från ett dåligt läge och hade krafter kvar. Han har ofta otur med spåren men nu har han äntligen fått ett bra läge. Barfota runt om igen.
– Lexington Hall (V75-6) går jämnt och bra varje gång och har fin form. Han är mycket snabb ut men har dåligt spår och det kostar om man ska ladda från sådana lägen. Distansen är ett plus och det blir barfota runt om igen, säger Nurmos.


Sundberg trivs på andra sidan

Efter 50 år i sulkyn fick Hans-Owe Sundberg nog.
I vintras körde han sitt sista travlopp. 
På lördag jagar han årets andra V75-seger som tränare.
– Jag blir inte stressad av att stå vid sidan. Inte ens när det går dåligt, säger Sundberg som åker till Årjäng med stora förväntningar på stallets nya stjärna Eldorado B.

Andraplatsen i finalen av Solvalla Grand Prix var värd en kvarts miljon och är fortfarande Eldorado B.s största prischeck i karriären.
Men loppet 24 november i fjol blev också Hans-Owe Sundbergs sista som kusk.
Efter att ha fått två veckors avstängning för felaktigt bruk av körspö tog han timeout.
En timeout som blev permanent.
– I vintras så kände jag att det nog kan vara dags att sluta köra. Jag lät det mogna ett tag innan jag gick ut och sa det definitivt, man vet ju aldrig om man kan ändra sig. Men när våren och sommaren kom och jag fortfarande inte kände något sug fick det bli så, förklarar Sundberg som fyllde 69 år i februari och på sin långa meritlista bland annat har den historiska premiärsegern på V65-spelet med hästen Rodetto 1974.
Fyra år tidigare hade han fått sitt genombrott i sulkyn med segern i Jarlsberg Grand Prix bakom Royal Scot.
Träningsrörelsen har aldrig varit stor och under många år var Sundberg en av landets mest eftertraktade lånekuskar.
Det var i den rollen han vann Stochampionatet med Krossed Out 1996 och Sprintermästaren med Calvin Capar 2003.
Triumfer han minns väl.
– Under Sprintermästaren vräkte regnet ner och jag var blöt överallt, men publiken var med ändå och det var riktigt stort. Krossed Out var lite vek som treåring varför jag körde snällt med henne nästan varje gång. Hon hade knappt vunnit lopp inför Stochampionatet, men jag kommer ihåg hur fin hon var i värmningen den dagen och att jag hade segerförhoppningar trots att hon stod i över 40 gånger pengarna (vinnaroddset blev 52 gånger pengarna reds. anm.). Det var en riktig märr som gick till Johansson (Stig H) och tjänade fem miljoner till innan det var färdigt.

”Kanske min absolut roligaste seger”
Femfaldig miljonär blev även Sundbergs egen Scarlets Aino som tog en av karriärens största segrar på just Årjäng, i huvudloppet Årjängs Stora Sprinterlopp 2009.
– Då var det ett fruktansvärt regnväder, ännu värre än under Sprintermästaren. Det blev stora fåror i banan och man fick dra på starten för att preparera. När vi körde loppet var det som att stå i duschen, jag blev inte ens grusig. Men det gjorde inte så mycket när vi vann.
Ekipagets största stund tillsammans kom emellertid ett år tidigare.
– När vi vann Sweden Cup i två raka heat. Det är kanske min absolut roligaste seger, att få göra det inför elitloppspubliken. Att få förmånen att vinna lopp den helgen är alltid fantastiskt. Tyvärr hade vi stolpe ut i år, säger Sundberg som lät både Charrua Forlan och Eldorado B. prova lyckan i Sweden Cup, men fick åka hem med två fjärdepris, först utanför finalen.
Kliade det inte i körfingrarna ens under elitloppshelgen?
– Nej, faktiskt inte. Jag känner att jag fått min del vad gäller den biten. Jag har kört och placerat mig i så gott som alla stora lopp vi har. Det kan alltid gå bättre, men jag ska inte klaga.
Det gick ändå väldigt bra på slutet, du vann fem av dina tio sista lopp så du kan knappast ha känt att du var slut som kusk?
– Jag vann inte sista loppet, det kanske var det som gjorde att jag kände att det var nog… Nu skämtar jag lite grann, men de sista fem åren körde jag mest stallets egna hästar ändå. Det var ett beslut som mognade mer och mer. När jag började så fick man inte köra lopp efter 67 år, minns jag rätt fick man inte ens fortsätta att vara tränare. Men det är andra tider nu.
Du har valt Torbjörn Janssons som stallets förstekusk, hur kommer det sig?
– Torbjörn får välja själv om han vill köra åt mig eller någon annan. Men i huvudsak blir det att använda honom eftersom vi förstår varandra väldigt bra. Vi kommer från samma generation (Torbjörn Jansson är fyra år yngre reds. anm.) och har väl samma känsla för vad vi håller på med. Jag tycker att det fungerar jättebra. Sedan har jag inget emot att använda den yngre generationen heller, man måste vara flexibel. Men Torbjörn har jag alltid haft väldigt bra kontakt med. Jag körde mycket åt honom när han var stortränare.
Så nu ger du tillbaka för det?
– Med all rätt känner jag. Torbjörn är fortfarande het så det räcker till, han är en väldig tävlingsmänniska.
Hur känns det att stå på andra sidan staketet under loppen?
– Jag blir inte stressad av att stå vid sidan. Inte ens när det går dåligt. Jag känner inte att: ”det där hade jag kunnat göra bättre själv”. Jag har kört så mycket lopp att jag vet att det blir fel ibland.
Är du en förstående tränare?
– Det hoppas jag. Sedan har jag tävlingsinstinkten kvar. Jag är med och jobbar in hästarna när de tävlar. Inte så att jag skriker högt under loppen, men jag lever mig in och jobbar in dem.

”Gick enormt över upploppet”
På lördag hoppas Hans-Owe Sundberg få jobba in Eldorado B. till årets andra V75-seger. Den första kom på Östersundstravet för en månad sedan då hästen kom till ledningen och försvarade sig utan problem. Men frågan är om insatsen som femma i silverfinalen senast inte var ännu vassare?
– Det skulle jag nog säga. Hästen gick enormt över upploppet och var med marginal snabbast på hela dagen sista 200 meterna. Den som var näst snabbast var ju Mack Dragan som han nästan spurtade förbi. (Enligt kmtid.atgx.se som mäter tider från positioneringssystemet så avslutade Eldorado B. sista 200 på 1.05,8 reds. anm.). Hade han inte fått en galopperande häst framför sig i starten och hamnat ett hack längre fram så hade han nog utmanat om segern, funderar Hans-Owe Sundberg.
Analyserar du loppen mer i efterhand nu när du inte kör själv?
– Jag analyserade loppen förut också. Men när man inte har känslan av hur det kändes i loppet så får man titta om en extra gång och givetvis lyssna noga på kusken efteråt.
Hur har hästen tränat efter det?
– Allt verkar fortsatt bra. Det är nästan så att han blir piggare för varje lopp han gör. Det är därför jag har hopp om att han ska utvecklas och bli en rejäl gulddivisionare.
Om du jämför med Scarlets Aino, finns det samma kapacitet i Eldorado B?
– Ja, det tycker jag nog. Dessutom är Eldorado mer komplett som häst. Scarlets Aino var egentligen bara en frontrunner som fungerade klart bäst då han fick springa på i sitt eget tempo. Eldorado har visat att han klarar av alla typer av loppscenarion. Men även om han är lika bra redan nu är det inte säkert att han når samma framgångar eftersom motståndet är tuffare nu. Framförallt är bredden i högsta klassen mycket större med alla hästar som köps hit från andra sidan Atlanten.
Är det spets som gäller på lördag?
– Jag är väldigt nöjd med läget eftersom hästen är naturligt kvick från start och har visat att han trivs väldigt bra i den positionen. Han har fått flera tuffa lopp där det gått fort hela vägen, men ändå aldrig varit sämre än trea därifrån. Men mycket kan hända och Torbjörn får lägga upp taktiken helt själv.
Ändrar du något på utrustning eller balans?
– Nej. Vi testade barfota runt om en gång, men då fick han det inte att flyta. Det är möjligt att vi testar igen i framtiden, men nu fortsätter vi barfota fram vilket fungerat perfekt. Det norska huvudlaget sitter på som vanligt och är inget man kan röra i starten, han är tillräckligt laddad bakom bilen ändå. Sulkyn blir också den vanliga.
Tror du på seger?
– Jag har stor respekt för motståndet, framförallt Ragazzo da Sopra som gjort många fina lopp över längre distanser. Men min häst ska ha minst lika bra form som senast så vi åker till Årjäng med segerförhoppningar, absolut, säger Hans-Owe Sundberg.


* * * * * * * * * *