INTERVJUER

* * * * * * * * * *

ÖSTERSUND 8 JUNI

* * * * * * * * * *

”Dödens” inget som avskräcker…

Hästens första start i silverdivisionen och ändå favorit.
Spelarna litar på duon Emilia Leo och Sign Me Up Too som segrade motsvarande dag i fjol på Östersundstravet.
– Tyvärr luktar det dödens igen men jag brukar köra utvändigt ledaren med honom och över 1600 meter tror jag att han kan klara av det, säger Leo som korades till kometen i travet förra året.

Emilia Leo, 27, återvänder till Östersundstravet där hon 2018 plockade karriärens första dubbelseger på V75.
Fortsättningen på fjolåret fortsatte i ungefär samma stil vilket renderade utmärkelsen ”Årets komet” på den nationella travgalan.
Hittills i år har hon tagit 40 segrar och kört in en bit över tre miljoner kronor.
– Det känns bra för dagen. Jag minns V75-dagen i Östersund väldigt starkt faktiskt, en jätterolig dag då jag både tog min första V75-seger och min första V75-seger som tränare, säger Emilia Leo.
Första segern som tränare kom med sexårige valacken Sign Me Up Too som även vann finalen i klass II i fjol somras och fortsatt att utvecklas.
Det handlar om en tuff häst som ser ut att spelas till klar favorit i V75-7 på lördagen. Detta trots att det inte bara finns saker på plussidan inför starten.
Att Sign Me Up Too kliver upp i silverdivisionen tycks inte bekomma Emilia Leo. Täta starter och en överhängande risk för ett nytt tufft lopp är saker hon funderar på.
– Jag har undvikit att starta honom tätt, för han tömmer sig så mycket när han startar. Han känns ju fin men jag tror inte att det är någon fördel.
Sign Me Up Too klarar tuffa resor och även om Emila Leo gärna undviker dödspositionen på lördagen verkar en tuff resa vara något hon kalkylerar med.
– Nu när det är 1600 meter så tror jag att han kan vinna även från dödens. Då kan jag bomba på hela vägen om det är så. Men det är så klart att jag vill undvika dödens om det går. Kommer jag ner någonstans kör jag gärna i ryggar eftersom han är bra bakifrån också, säger hon.

Pluggat konkurrenterna
Leo har gjort läxan och undersökt lite vad konkurrenterna drag kanske kommer att bli. Startkatapulten 8 M.T.Insider är spetsfavorit trots åttondespåret och hon säger att det är hennes ”förhoppning” att vara först framme bakom Olle Alséns häst och släppas till ledningen.
– Men egentligen vet jag inte vad Olle gör med M.T.Insider. Jag har luskat lite och hört att Bergh kommer att ladda och vill köra i ledningen med 1 Nobel Amok, säger Leo.
Det helstängda huvudlaget kommer på igen i Östersund vilket gör hästen rappare från start. Barfota runt om.
Och ja – det ser ut som ännu en offensiv med hårdingen Sign Me Up Too.
Du kör tre andra hästar på V75-spelet och då handlar det om gästkuskande. Anna-Karin Rundqvists 5 Thelma de Glatigne (V75-1) var med i Speedracet på Solvalla under elitloppssöndagen och galopperade. Vad tror du om den?
– Senast jag körde henne var hon jättebra. Hon kan absolut skrälla om hon får loppet. Hon är väldigt startsnabb men de gånger hon tryckts av i början brukar hon inte ha någon speed till slut i stället. Så jag måste nästan försöka undvika det och då måste vi ha lite tur med löpningen. Det kanske är lite långsökt att hon ska vinna men hon är tillräckligt bra för att dyka upp där framme i alla fall.
Östersundsamatören Håkan Berglund tränar 8 Chacha Sisu. Kan det bära av till ledningen trots spåret?
– Jag har svårt att tro det även om hon är ganska kvick bakom bilen men inte så snabb tror jag att vi kommer oss till någon ledning tyvärr. Så det finns risk för vingel och dödens. Hon är ganska tuff och tål tuffa löpningar men det är ju svårt att vinna med sådana löpningar också. Barfota igen och den balansen har hon tävlat mycket bättre på än med skor. Det kan bli svårt på grund av läget…men tar man med fyra-fem hästar ska hon nog med.
1 Whitsun Madonna (V75-3) har du kört i två lopp på slutet. Vad är känslan med henne?
– Det är en jätteliten, fin häst och jag gillar henne som sjutton faktiskt. Näst senast satt jag fast med rubbet kvar med henne på en 14-tid så hon går säkert en 13-tid full väg. Så de springer inte ifrån henne och skulle det lösa sig är hon jäkligt kvick i benen en bit. Med maxklaff kan hon dyka upp där framme, slutar Emilia Leo.

* * * * * * * * * *

Untersteiner: ”Okörd i Sweden Cup senast”

9 Generaal Bianco (V75-6/DD-1) känns riktigt fin för dagen och var ju faktiskt okörd i Sweden Cup senast. Nu ska det bli intressant att se hur långt han räcker mot de här. Får han ett fint lopp blir jag inte alls förvånad ifall han räcker. Det blir en murphy på vänster sida – i övrigt blir det jänkarvagn och barfota runt om som senast, meddelar Peter Untersteiner på sin hemsida .

* * * * * * * * * *

Alsén: ”Kan vinna om allt stämmer”

8 M.T.Insider (V75-7/DD-2) visade att formen sitter där när han senast vann Travronden Speedrace under elitloppssöndagen på Solvalla. Det loppet vann han även i fjol och i starten efter sprang han 1.10,4 i Östersund…
– Han är en extrem sommarhäst och tycker livet är som bäst i maj-juni, och det är samma med mig, säger Olle Alsén.
Hur ser du på lördagens start?
– Han sprang 1.10,4 i fjol i Östersund och han kan springa en låg 10-tid även i år. Tyvärr fick han spår 8 bakom startbilen och det var ju inte det jag hoppats på. Men det är bara att gilla läget, han har ju vunnit V75 från spår 8 tidigare, det var bronsdivisionen och då gasade jag och hittade rygg ledaren.
Taktiken?
– Han är programmerad att följa bilen och jag gasar till att börja med. Jag kommer att köra rejält 100-200 meter och sedan får vi se, jag har både en plan A, en plan B och en plan C om det behövs, säger Olle Alsén.
Vad krävs för att han ska vinna?
– Det krävs att han är riktigt på tårna, att han har sin bästa dag. Då är han kapabel springa en låg 10-tid. Han kan vinna om allt stämmer men jag kräver absolut inte vinst.

* * * * * * * * * *

Wikberg: ”Från spets blir han svår att slå”

 2 Weekend Fun (V75-7/DD-2) har perfekt spår och formen är bra. Vi måste köra barfota runt om och prova en bit från start och hoppas på ledning. Från spets blir han svår att slå. Helstänkt och jänkarvagn som vanligt. Vi hoppas verkligen att vi har lite flyt då kan han vinna detta lopp, meddelar Daniel Wikberg på sin hemsida.

* * * * * * * * * *

Westholm: ”Mycket bra i sin debut i silver”

12 Flash Hammering (V75-7/DD-2) var mycket bra i sin debut i silver. Tråkigt läge den här gången och vi siktar på att få med oss fina pengar. Första gången som Örjan Kihlström kör, annars inga ändringar. Barfota bak, halvstängd norsk och jänkarvagn, meddelar Jörgen Westholm via sin hemsida.

* * * * * * * * * *

Båth: ”Ska med på bongen”

11 Poem In Motion (V75-2) fick bestämma i ledningen senast och hade inga problem med att gå undan sista biten. Hon känns riktigt uppåt för dagen men är som bäst då hon inte behöver göra så mycket under vägen. Från det här läget försöker vi smyga med och skulle det lösa sig då slår hon många till slut. Streckar man på då tycker jag att hon ska med på bongen. Skor runt om, inga andra ändringar, skriver Svante Båth på sin hemsida.
– 15 Virunga (V75-2) känns kanonfin för dagen men har suttit fast i de två senaste starterna med mycket sparat. Jag blir inte förvånad om hon gör ett riktigt bra lopp här och det är bara att hoppas att hon kommer in i loppet på något sätt. Trots läget ska hon inte räknas bort helt och jag tycker att även den här ska med om man streckar på. Inga ändringar, barfota fram.

* * * * * * * * * *

( Double Exposure )

Gröngräs kan ha sinkat drottningen

För mycket av det goda är aldrig bra.
Double Exposure fick troligen i sig alldeles för mycket grönt gräs för att kunna prestera på topp i Elitloppet och i Jämtlands Stora Pris på lördag ska stjärnstoet vara som vanligt igen tror man från stallet.

Solvallatränaren Daniel Redén plussade mycket för Double Exposure inför Elitloppet, där det sexåriga stoet hamnade utvändigt ledaren i sitt försökslopp och inte kunde hävda sig och troligen var nedsatt av något.
Stallets analys är att färskt grönt gräs i hagarna kan vara boven i dramat. Många av  Redéns hästar hade problem med magen under elitloppshelgen efter att ha tagit för sig lite för mycket av det goda.
På lördag startar Double Exposure som stor favorit i Jämtlands Stora Pris (V75-6) i Östersund.
– Det känns bra igen. Hon är lika pigg och fin som före Elitloppet. Så vi får hoppas att det var något som störde henne den dagen. Vi har inte hittat något annat än att det kan ha varit lite gräs som satte ner henne, säger Daniel Redén.
Tre av stallets hästar startar i Östersund på lördagen och sex får åka till Norge för V75 på Bjerke med huvudnumret Oslo Grand Prix på söndagen.
– Vi startar på. Hästarna har gått bra efter Elitloppet så jag är inte orolig, säger Daniel Redén.

* * * * * * * * * *

Därför är M.T.Insider snabbast från start

M.T.Insider är snabbast av alla – i alla fall på 640 meter.
På lördag handlar det om 1640 meter i silverdivisionen och startraketen har lottats till spår 8 bakom startbilen.
– Han är programmerad att följa bilen och jag gasar till att börja med, hälsar tränaren och kusken Olle Alsén.

Olle Alséns vindsnabbe hingst har vunnit speedrace under elitloppshelgen två år i rad och är utan tvekan en startraket av rang.
I årets speedrace på Solvalla pulveriserade M.T.Insider motståndet och imponerade trots att förutsättningarna med regn och rusk egentligen inte alls passade den nioårige hästen.
– Han hatar allt vad regn och sånt heter. När jag steg upp och såg det regnade var det inte kul, men sedan var det bara att gilla läget. Sen blev det ju ett riktigt skyfall inför finalen och det var som att springa på klister ute i spåren, men när vi kom ner i tredjespår fick han fäste och då sköt han till och sedan var det bara att gasa.
Olle Alsén hade i ett drygt halvår siktat på att ha sin häst i toppform till sista helgen i maj
– Ja, sedan i börja på november då han först fick gå i hage och vila två månader, sedan byggde allt på att han skulle vara som bäst slutet på maj.
Hur skönt var det att vinna?
– Han var ju titelförsvarare men i fjol körde jag inte själv. Det var faktiskt första gången jag körde på söndagen under elitloppshelgen trots att jag varit med sedan 1994. Klart det var en dröm för mig själv att få vinna inför elitloppspubliken.

Trea i fjol i Östersund
I fjol reste M.T.Insider norrut till Östersund och knep ett tredjepris i silverdivisionen 14 dagar efter elitloppshelgen.
Och det blir samma upplägg i år.
– Det fungerade bra i fjol och vi gör samma igen. Han är en extrem sommarhäst och tycker livet är som bäst i maj-juni, och det är samma med mig, säger Olle Alsén.
Hur ser du på lördagens start?
– Han sprang 1.10,4 i fjol i Östersund och han kan springa en låg 10-tid även i år. Tyvärr fick han spår 8 bakom startbilen och det var ju inte det jag hoppats på. Men det är bara att gilla läget, han har ju vunnit V75 från spår 8 tidigare, det var bronsdivisionen och då gasade jag och hittade rygg ledaren.
Taktiken?
– Han är programmerad att följa bilen och jag gasar till att börja med. Jag kommer att köra rejält 100-200 meter och sedan får vi se, jag har både en plan A, en plan B och en plan C om det behövs, säger Olle Alsén.
Vad krävs för att han ska vinna?
– Det krävs att han är riktigt på tårna, att han har sin bästa dag. Då är han kapabel springa en låg 10-tid. Han kan vinna om allt stämmer men jag kräver absolut inte vinst.

Extrem teknik – extremt avslappnad
Vad är det som gör honom så snabb från start?
– Han har en extrem teknik och så är han, precis som de bästa mänskliga sprinters, extremt avslappnad. Han avslappnad även i 00-tempo och springer i princip på slaka tömmar. Hade travsporten bara handlat om lopp över 600 meter hade han varit gud.
Vad är det då som gör att han inte alltid räcker över längre distanser?
– Nej men det är väl helt enkelt att orken tryter lite. Han har ju en del i bagaget, haft en del sjukdomsproblem som satt ner kapaciteten en del. Vi var bland annat nära att mista honom som femåring då han fick tarmvred.
Hur bedömer du formen?
– Jag tror ”intervallerna” på Solvalla fört fram honom formmässigt. Han har bara gått enklare standardjobb och han har varit lugn och fin. Jag tror att formen är väldigt, väldigt god, han är stolt som en tupp här hemma och mår bra helt enkelt.
Gör du några ändringar jämfört med starten på Solvalla?
– Ja, faktiskt. Han kommer att gå med lätta, lätta framskor den här gången för det slet på hovarna senast. Jag ska inte säga att det inte spelar roll, men det viktiga är att han går barfota bak.

* * * * * * * * * *

Laddat om efter superspurten

Han blev proffstränare vid årsskiftet.
Det dröjde knappt ett halvår till karriärens största triumf när Queer Fish skrällvann Sweden Cup.
– Jag har tittat på loppet många gånger, nästan varje kväll. Det var en sagolik prestation, säger Magnus Träff som jagar en ny storloppstitel i Jämtlands Stora Pris.

Det var en spurt som chockade såväl elitloppspubliken som tränaren själv.
Queer Fish var näst minst spelad i finalfältet i Sweden Cup, eller ”Lilla Elitloppet” som lördagens fartfest också brukar kallas.
Men när tioåringen fick fritt spelrum efter invändig resa så bet han i som aldrig förr.
Enligt atgxlabs, som använder sig av data från det positioneringssystem som syns i tv-rutan, så avslutade Queer Fish 1.04,3 sista 200 meterna och gick i 1.00-fart över mållinjen.
Det var det näst snabbaste upploppet av någon häst under hela helgen och precis tillräckligt för att fånga in tätparet Chief Orlando/Cyber Lane och knipa förstapriset på 600 000 kronor.
– Jag såg loppet i sista sväng och när de gick förbi oss 350 kvar så tänkte jag att han kan få pengar. Sedan såg jag hur fort han gick. Man att han vann fattade jag inte förrän min bror sa att de zoomade in honom i tv. Det var ganska överväldigande, säger Magnus Träff.
Har du upplevt sådana känslor på travbanan förut?
– Ja, jag kan vara ganska blödig. Framförallt när hästarna gör oväntat bra prestationer. När ”Firren” vann en silverfinal under elitloppshelgen för två år sedan var en sådan gång, det var också en prestation som jag inte kunnat föreställa mig. Men samtidigt hamnar man i en bubbla. Efter det loppet beklagade jag mig att jag inte kunde njuta mer av segern och den här gången blev det ännu mindre, jag var helt borta hela dagen.
Har du hunnit njuta nu då?
– Ja, det får jag säga. Jag har tittat på loppet många gånger, nästan varje kväll. Igår firade vi segern på Bollnästravet och bjöd publiken på tårta. I samband med det så fick jag en dvd med en sammanfattning över dagen. Den har gått varm.
Vad har du fått för reaktioner?
– Det har varit väldigt mycket gratulationer, mycket mer än jag upplevt förut. Det är fantastiskt roligt.
Du har fortfarande bara åtta hästar på träningslistan, har inte några hästägare hört av sig?
– Ja, telefonen har gått lite varmare. Men problemet är att vi inte har plats att ta in några hästar just nu. Vi har sökt efter en ny gård i närområdet hela året, men ännu inte hittat någon som vill sälja.
Nu har du 600 000 kronor till att bjuda med, det kanske löser saken…?
– Ja, haha, man kanske får försöka höja buden lite, även om jag tycker att vi kommit med höga bud redan. Men det verkar inte vara pengarna det hänger på, folk vill ha kvar sin mark. Jag får väl visa loppet och slänga in en del i Queer Fish så kanske någon nappar…
Du har tidigare sagt att du kan få låna några boxar av grannen, gäller inte det fortfarande?
– Jo, det ser ut att bli den närmaste lösningen. Vi tittar på det just nu. Löser det sig så får vi sju nya boxar.
Vad är din förklaring till att Queer Fish kunde vara så bra?
– Det enda jag kunde tänka mig efter loppet är att han sällan fått en så fin resa som han fick då. Normalt sett måste han alltid gå sin speed på sista bortre långsidan, nu fick han följa med invändigt och gå i ryggar betydligt längre än vanligt.
Så du hade inte toppat formen extra inför Sweden Cup?
– Egentligen inte. Hästen hade haft en infektion en månad innan och strukits inför en tilltänkt start. Det gjorde att det blev längre mellan starterna varför vi körde ett skarpare banjobb i 1.15-fart med snabb avslutning med honom veckan innan. Det är inget ovanligt i sig, men han var så fantastiskt fin i det jobbet att vi bestämde oss för att prova Sweden Cup. I det slängde jag på ett blinkershuvudlag, annars har han haft sitt vanliga helstängda i flera år, det verkade också göra honom extra taggad så det satt förstås på på Solvalla.
Kan det ha spelat in att han fick två heat samma dag?
– Ja, det tror jag. Han har gjort det några gånger tidigare och varje gång har han varit bättre i andra heatet, eller i fall bättre jämfört med konkurrenterna. Han verkar ha bättre återhämtningsförmåga än många andra hästar.
Så nu kör du ett 1.15-jobb inför loppet på lördag också?
– Nej, haha. Det vågar jag inte. Han har fått sin vanliga träning och egentligen bara gått ett riktigt pass ännu.
Var han sliten efter Sweden Cup?
– Han var lite muskelöm och fick vila någon dag extra. Men nu har han varit hos massören som mjukat till honom. I intervallpasset kändes han lika fin som vanligt.
Kommer han att spurta lika vasst på lördag?
– Man kan ju hoppas. Normalt sett skulle jag säga att han är distansgynnad den här gången, hans stora styrka har ju alltid varit att han kan hålla hög fart länge. Men det kanske har förändrats, han kanske har blivit mer explosiv.
Kan han vara mer explosiv från start och köra om spets den här gången?
– Det tror jag däremot inte. Det skulle vara ännu mer överraskande än spurten senast. Förhoppningsvis spricker det upp bakom Milligan’s School, Charrua Forlan och Double Exposure så att han kan falla ner där bakom. Sedan kan man ju drömma om att han får spara speeden lika länge som senast, eller i varje fall till sista kurvan.
Kör ni med samma utrustning som senast?
– Ja, det nya huvudlaget får givetvis sitta kvar liksom jänkarvagnen. Han hade lite slitna bakhovar då jag skodde honom förra veckan, men förhoppningen är att de ska växa till sig tillräckligt för att köra barfota runt om igen.
Du startar tre hästar under V75-lördagen på Östersund, vem tror du mest på?
– Med tanke på förra loppet måste jag väl säga Queer Fish, men Twinkle Kronos känns ovanligt bra i träningen så jag håller det som likvärdiga chanser, säger Magnus Träff.

Det här berättar Magnus Träff om sina övriga V75-hästar:
 7 Twinkle Kronos (V75-5) gjorde ett fantastiskt fint lopp senast och gick i mål med huvan oryckt och krafter kvar. Han var lite sämre på Romme, men visade sig då ha slagit upp en hovspricka vilket förklarade det. Annars har hästen blivit jämnare, tidigare kunde han blanda och ge i prestationerna. Han har känts otroligt smidig i träningen efter förra loppet, jag kan faktiskt inte minnas att han varit så fin hemma förut. Distansen är en liten nackdel och jag är tveksam till att han pallar en för tuff öppning med tanke på det. Skulle han komma ner och få en snäll resa så blir det riktigt spännande att se vad han kan göra till slut. Jag har haft funderingar på växla upp honom från halv- till helstängt huvudlag eftersom han blivit så reglerbar, men med tanke på distansen väntar vi nog till nästa start. Det blir samma utrustning och balans som senast.
– 4 Sugar Daddy (V75-7) har inte visat rätta gnistan i år och ofta gett upp sista 200. Jag tror att han varit påverkad av de många infektioner vi haft i stallet, men de är borta nu och senaste insatsen var ett klart fall framåt även om motståndet var billigt. Han känns ännu bättre i träningen efter det, mer laddad än på mycket länge så jag tror att han är på väg tillbaka till riktig form. Hästen har alltid trivts extra bra i ledningen (tio segrar på tolv försök enligt travfakta.se), men jag tvivlar på att han är snabb nog att komma dit och även om det skulle lyckas så möter han ju väldigt hårda hästar. Det där överlämnar jag till Erik (Adielsson). Han har kört hästen en gång tidigare och det var då han gick sitt rekord 1.10,2 så de trivs i alla fall tillsammans. Jag räknar med en förbättrad insats och hoppas att det ska räcka till fina pengar. Inga ändringar i utrustningen där heller.

* * * * * * * * * *