HÄR INTERVJUAS I FÖRSTA HAND KUSKAR OCH TRÄNARE !

 

BERGSÅKER 23 FEBRUARI :


Heta chanser för Pihlström på hemmaplan – spikar sig själv

Förra lördagen skrällvann Miss Hejaracka på V75.
Tränaren Markus Pihlström har öppnat det nya året starkt – och hoppas på nya segrar när V75 gästar hemmabanan Bergsåker.
– Jag har flera fina chanser men den bästa av dem är Vanessa F.B., säger Pihlström som har spikat hästen i det officiella tipset Fem tippar V75.

Markus Pihlström har fått en bra start på det nya året och stallets hästar närmar sig 700 000 kronor i insprungna pengar. Förra lördagen blev det en skrällseger på V75 genom Miss Hejaracka. Men någon större överraskning för tränare Pihlström var det inte.
– Det var inte en sådan skräll för mig som det var för spelarna. Visst, det var inte väntat att hon skulle vinna, men jag hade förväntat mig en bra prestation. Hästarna är i bra form och vi avslutade fjolåret jättebra och det nya har börjat lika bra, säger Markus Pihlström.

”Den som tränar bäst i hela stallet”
Bergsåkerstränaren tycker själv att han har flera bra chanser både i V75 och i loppen utanför på lördag. När det gäller V75 så har han stuckit ut hakan och spikat sig själv i Fem tippar V75. Det är med Vanessa F.B. i den andra avdelningen som jagar sin tredje raka seger.
– Man måste ju tro på sig själv. Jag tror jättemycket på min häst, säger Pihlström och kommenterar sina V75-chanser på följande vis i tur och ordning.
– Mr Matjes (V75-1)  var åtgärdad inför senaste starten och jag sa inför det loppet att det var den hästen som tränade bäst i hela stallet. Han hade ett dåligt läge och det gick väldigt långsamt tempo med 1.19 första varvet. Sedan blev det en snabb slutrunda och han fick gå tufft i spåren. Formen är bra men han står lite hårt inne i klassen och har ett fjärdespår i voltstart vilket innebär galopprisk. Det blir helstängt huvudlag och vanlig vagn den här gången, säger Pihlström.

”Gott om krafter kvar och tussarna kvar”
– Vanessa F.B. (V75-2)  har toppform och det här känns som ett lämpligt lopp. Hon har varit fin i två raka segrar och näst senast vann hon från dödens och senast fanns det gott om krafter kvar. Tussarna satt kvar i öronen och hon fick extra mod i sig till det här loppet. Nu är det ovan lång distans men det är en lugn, nästan flegmatisk häst, som aldrig ligger på något i loppen. Så jag tror inte att det ska vara några problem och jag är väldigt nöjd med henne. Vi byter från ett helstängt till ett norskt huvudlag den här gången. Vanlig vagn igen. Det är min bästa chans på V75.
– Importedfromdetroit (V75-6)  gör topplopp hela tiden och levererar varje gång trots dåliga lägen. Nu har han äntligen det bästa spåret på länge och behöver inte börja som sista häst som han har gjort i de fem senaste starterna. Han känns fortsatt fin i jobben och jag tror att det är samma form som när han vann försök och final i V75. Voltstart är inga problem och det blir vanlig vagn och öppet huvudlag som senast. Han måste räknas tidigt, säger Markus Pihlström.


Skolpojke slår V75-rekord

Han är född på 2000-talet och går sista året på gymnasiet.
På lördagen kör Magnus A Djuse fem hästar på V75.
– Mitt mål är att bli catchdriver när jag gått ut skolan, säger trav-Sveriges hetaste tonåring.

Att en 18-åring får köra fem hästar inom V75-spelet är unikt.
Ska man jämföra med de av dagens toppkuskar som är unga nog att ha tillgänglig statistik hos Svensk Travsport kan man se att Björn Goop totalt körde 89 lopp det året han fyllde 19.
Erik Adielsson körde 51 lopp vid motsvarande ålder.
Magnus A Djuse körde 150 lopp redan 2017, alltså året han fyllde 17.
I fjol körde han 400 lopp.
Dessutom kunde det ha blivit betydligt fler.
Att det stannade vid exakt dessa siffror beror på att det är maxantalet för att få köra på en specifik licens.
Gränsen på 400 ligger för att få ha C-licens, alltså normallicensen för lärlingar som Djuse kör på i år.
Men förmodligen blir det bara ett år.
– Jag tänker köra på så mycket jag får i år. Blir det i samma takt som nu borde det landa på runt 600 lopp, säger Djuse som i sådana fall kommer att köra 2020 som så kallad elitlärling, vilket går att jämställa med en catchdriver.
Och just att köra lopp på heltid är något som Djuse vill göra.
– Ja, det är mitt mål. Kan man livnära sig på att köra lopp, gör jag gärna det. Det beror på helt hur bra det går.

Vilka målsättningar har du för 2019?
– Att köra in fem miljoner kronor och vinna minst tre V75-lopp.

Hellre hästskötare än tränare
Att Magnus A Djuse tillhör en brödraskara på fyra torde vara allmän kännedom hos travpubliken vid det här laget. Äldsta bröderna Mattias och Martin är proffstränare sedan många år, tredje broder Mats arbetar hos amatören Oscar Berglund och kör framgångsrikt på lärlingslicens.
Magnus A Djuse går sista året av gymnasieutbildningen på Wången.
Nästa steg i en travkarriär borde vara att prova lyckan hos någon större tränare.

Eller…?
– Nej, det är inget som jag har planerat. Jag har jobbat lite hos Mattias, annars har jag inte varit hos någon tränare. Men jag har aldrig varit intresserad av att ha någon tränarrörelse. Nu när det gått så bra när man har kört, så vill man hålla på med det.

Vad är det som lockar med att bli catchdriver?
– Jag tycker om att köra hästar och att köra dem i lopp ännu roligare. Sedan är det allt runtomkring på en tävlingsdag som är väldigt roligt.

Hur travintresserad är du i allmänhet?
– Väldigt. Jag ser väl i princip alla lopp som körs på datorn. Allt jag hinner se i alla fall.

Har du någon förebild?
– Ulf Ohlsson kanske. Han jobbar ju hårt, kör mycket, eller kör alltid.

– Så det är så du ser din framtid, att köra över 2 000 lopp varje år?
– Ja, absolut. Sådan skulle jag vilja bli.

– Om du skulle misslyckas med att bli catchdriver, vad ska du göra då?
– Då får jag väl bli hästskötare. Jag gillar att hålla på med hästar, men ansvaret att ha en hel rörelse är inget som lockar.

– Vad säger dina klasskamrater om dina framgångar?
– Inte så mycket. Jag vet inte hur insatta de är.

– Ingen har noterat att du ska köra fem V75-hästar på lördag?
– Nej.

– Hur känner du själv inför att köra i fem V75-avdelningar?
– Det har jag aldrig varit i närheten av tidigare så det är klart att det är stort. Det blir den viktigaste dagen hittills i min karriär.

– Hur laddar du upp?
– Inte på något speciellt vis. Jag gissar att det blir mycket tipstidningar som hör av sig i veckan.

– Du streckar alla hästarna i ”Fem tippar V75”, är du optimistiskt lagd?
– Det är jag nog, jag tror alltid på hästarna jag ska köra.

– Hur många avdelningar vinner du på lördag?
– Jag hoppas att det blir någon. Smedsbo Faksen är den som ska ha riktigt bra chans att vinna. De andra är lite mer långsökta, men ingen känns borta på förhand. Det ska bli roligt.

– Blir du inte nervös?
– Inte nu i alla fall. Det är möjligt att jag blir det framåt tävlingsdagen. Men jag brukar inte bli nervös så jag tror inte det.

– Du har beskrivit dig själv som ”den lugnaste” av er fyra bröder, håller du fast vid det?
– Ja, jag tycker det. De andra är lite mer tävlingsmänniskor. De kan ta det hårt om det går dåligt.

– Måste man inte vara tävlingsmänniska för att lyckas?
– Nej, det tror jag inte alls. Det är klart att man måste vilja vinna loppen, och det gör jag verkligen. Men jag är inte den som gräver ner mig när jag misslyckas.

– Var ska du hålla till när du slutar på Wången?
– Jag vet inte, det är inget planerat. Jag tar det som det kommer, säger Magnus A Djuse.

Det här berättar Magnus A Djuse om sina V75-styrningar:

– 7 Special Major (V75-1)  körde jag inte själv senast, men jag vet att hästen inte var som bäst och är uppfräschad efteråt. Därmed är det lite frågetecken för formen, jag vet inte om han är i samma slag som då vi vann V75 på Umåker. Han är ganska snabb ur volten så förhoppningsvis kan vi komma ner på innerspår och få ett fint smyglopp. Då är han vass till slut. Hästen brukar gå med jänkarvagn, men det är upp till tränaren om vi ska ha det nu när det är voltstart.

– 10 Miss Golden Quick (V75-2)  gör alltid bra lopp, men har lite svårt att vinna. Hon trivs på isen där hon tävlat på sistone, men jag ser det inte som någon nackdel att det är vanligt underlag. Vi smyger med och siktar på en peng i första hand, skulle det lösa sig kan hon räcka ännu längre. Det gäller samma sak med vagnen för hennes del.

– 6 Smedsbo Faksen (V75-4)  är en jättefin häst som är jäkligt fin att köra. Dessutom är han snygg så det är klart att jag gillar honom lite extra. Banan var seg senast och det var starkt att gå 1.24, prestationen var nog ännu bättre än det såg ut från sidan. Förhoppningsvis kan vi ta oss till ledningen igen, han är väldigt snabb ut. Det är väl 1 Storm Odd som kan tänkas ta emot oss om jag inte skulle pricka starten perfekt. Jag tror mycket på honom.

– 11 Whitsun Eve (V75-5)  var jättebra senast, klart bättre än tidigare. Jag vet inte varför, men hon kändes betydligt finare i travet. Jag hoppas att hon är lika fin igen. Läget gör att vi behöver mycket tur på vägen, men hästen är i alla fall inte sämre bakifrån.

– 1 Vic de Luxe (V75-6)  vann jag med från ledningen i enklare omgivning senast. Jag har aldrig kört honom i voltstart och vet inte hur snabb han är där, men oavsett så är jag inställd på att hitta en bra rygg den här gången. Även om han gjort bra lopp i spets så är tränaren inne på att hästen tar i bättre då han får gå på rulle så förhoppningen är ledarryggen på en bra häst. Med fritt borde han bli giftig, även om det är möjligt att 7 Global Trust helt enkelt är för bra oavsett resa.