HANS G:s KRÖNIKA

SOLVALLA 25 MAJ

Hans G:s krönika , med sina tankar och idèer kring omgångens V75:a !

V75 både lördag och söndag – och Elitloppet!

Så är vi äntligen där, framme vid årets största travfest, det är dags för Elitloppet på Solvalla.

Aldrig har Elitloppet fått så mycket förhandsreklam som i år, aldrig har det snackats så mycket om Elitloppet. Åtminstone har jag den känslan, Elitloppet har det talats och skrivits om i stort sett varje dag de senaste veckorna, ja månaderna.

Skickligt jobbat av Solvalla och framförallt sportchefen Anders Malmrot, men också av ATG, Kanal 75 och fackpressen. Annonseringen har varit makalös, Kanalen enastående i sin uppföljning och fackpressen har verkligen vänt ut och in på Elitloppet.

Nu får vi under helgen se vad detta har resulterat i. Jag hoppas av hela hjärtat att vädret blir hyfsat och att Elitloppet blir den folkfest som arrangemanget har gjort sig förtjänt av. En sak kan jag nästan garantera – TV-sändningen från Elitloppet kommer att slå publikrekord.

Både lördagens och söndagens tävlingar direktsänds i TV4 (fredagens lunchrace i TV12). Söndagens sändning börjar för övrigt redan klockan 11.30 och pågår en bra bit efter Elitloppet, sista V75-loppet på söndag går ju märkligt nog efter Elitloppet. Det blir rena vasaloppssändningen…

Totalt direktsänder TV4 13,5 timmar från lördagens och söndagens tävlingar på Solvalla!

Svensk travsport håller världsklass och är alltid intressant runtom i världen, men speciellt såklart under den här helgen. 14 länder direktsänder från Solvalla och flera länder har egna team på plats på Solvalla.

Runt banan kommer att finnas 25 kameror, fasta och rörliga. Kameror som är utplacerade för att täcka varje rörelse och situation. Ni som sitter hemma kommer garanterat att ha bättre koll på vad som händer än vi som är på plats.

För min egen del hade jag ju äran och glädjen att få vara med om detta under många år som programledare, referent och reporter. På den tiden var det Lennart Jelbe som roddade hela produktionen på sitt överlägsna sätt. Alltid med en John Silver utan filter i mungipan…

Det var kort och gott fantastiskt roligt. Vilka minnen jag har från de där åren, men det får vi ta vid något annat tillfälle, nu gäller det att fixa vinnarna till helgen.

Loppen är så makalöst genomlysta både i dags- och fackpress att det vore förmätet av mig att bena ut 7 V75-lopp i denna lilla spalt. Jag nöjer mig därför med att ge Er mina speciella funderingar om hur vi skall ”försörja” oss under helgen.

Här kommer dom – mina 7 ”spaningar” inför Elitloppshelgen på Solvalla 2019

Lördagen:

Avdelning 1: Stoeliten, tio hästar bakom startbilen, 1640 meter. Fyra hästar sticker ut. I tur och ordning 3 Shadow Gar, 10 Mellby Free, 4 Peace of Mind och 1 Viscarda Jet. Tycker att alla fyra bör streckas även på små kuponger Det kan vara läge att börja med en helgardering, alltså strecka alla tio hästarna.

Avdelning 2: Diamantstoets final, femton ston på två volter, lördagens riktiga skrällopp. Man kan spika sig ur problemen genom att lita på 6 Hankypanky Rubyred som dock säkert blir favorit. Hon var helt ok senast uppe i Sundsvall och säkert är ytterligare förbättrad med två lopp i kroppen, hon har ett perfekt springspår och Kontio ombord. Känslan är dock att här kan det skrälla.

Avdelning 3: Här hittar vi omgångens givna spik. 5 Vincero Gar har varit makalöst bra två gånger i Sverige och obesegrad i årets fem starter. Varför han skulle förlora det här kan jag inte förstå. Gör inte V75 svårare än det är – spika Vincero Gar!

Avdelning 4: Lägsta divisionen inbjuder alltid till spekulationer, men här hittar vi en häst med överlägsen kapacitet. 5 Sato bollade med konkurrenterna senast i Örebro, hästen gör ett fantastiskt intryck. Problemet är att han körs av helgens sannolikt minst rutinerade kusk. Hur kommer Håkan E Johansson (och Sato) att palla för trycket? 1 Zizou och 10 Marcello Wibb känns som två värdiga utmanare.

Avdelning 5: Klass 1-finalen kanske går att lösa på två streck om man spelar mindre kuponger. Favorit måste 3 Norton Commander bli. Han är inte bara en av helgens vackraste hästar, blonde Norton är dessutom bra. För min del måste jag ha streck även för ”min” följetong 5 Mellby Club som vi äntligen fick betalt för senast. Jag tror att den här killen är riktigt bra. Även tränare Nurmos andra häst 1 Emile Zola Sisu är ett tidigt streck i ett lopp där det finns många kantbollar (outsiders). Se Top 7-ranken.

Avdelning 6: En härlig Silverdivision. Man måste bli imponerad av Goops 10 Lesperanza som lekt med konkurrenterna här hemma efter två vassa lopp i Paris. Hon känns som en given favorit trots otur i spårlottningen. 6 Baron Gift har också gjort det jättebra i stentuffa gäng på slutet och går nu ner i klass. Han måste räknas tidigt liksom flera andra i detta stentuffa lopp.

Avdelning 7: Trots ett förstapris på 900.000 kronor kanske inte den bästa upplagan av Harper Hanovers lopp, om jag säger så. 15 Handsome Brad fick en inbjudan till Elitloppet, men tackade nej och valde detta lopp istället, klok matchning. Handsome Brad är en av få profiler i ett lopp som många kan vinna. Franska delegationen 10 C.D. och 12 Canular räknas tidigt liksom som vanligt 14 On Track Piraten. Frågan är dock om inte intressantaste hästen kommer från team Nurmos nämligen 6 Magic Cash som startar från ett perfekt läge på startvolten.

Festen på Solvalla smygöppnar redan i morgon lunch, men det är först klockan 12.40 på lördag som det riktiga startskottet går. V75-start klockan 14.30. Det är samma tider som gäller även för söndagen.

Mvh / Hans G