HANS G:s KRÖNIKA

ÅRJÄNG 13 JULI

Hans G:s krönika , med sina tankar och idèer kring omgångens V75:a !

Hans G:s krönika

V75 i Årjäng på lördag en av årets höjdare

Som liten grabb var det en högtidsstund varje gång det fanns en plats kvar i bilen till Årjäng. Fråga mig inte vad det är för speciellt med den där banan, men den är bara fantastisk.

Vägen från Karlstad är ett kapitel för sig, speciellt sista biten. Den går mesta tiden genom skogen, men med jämna mellanrum far man förbi en blänkande sjö. Kort och gott – det är väldigt vackert.

Så plötsligt dök det upp, det där röda staketet som omgav travbanan och som innebar att nu var vi framme. Vägen heter numera E18 och fortsätter man en bir förbi Årjäng hamnar man i Oslo.

Det påstås att bilkön till Årjäng på den där vägen ringlade sig kilometerlång söndagen den 18 juli 1954. I båda riktningarna!

Det var dags för Årjängs Stora Heatlopp. Superstar Frances Bulwark och Sören Nordin var på besök. Frances och Sören hade vunnit Elitloppet 1953 och dom ville alla se.

Frances mötte Carné som vunnit Elitloppet samma år i två raka heat och dessutom trodde göteborgarna att deras stjärna Guy Spens och Ragnar Thorngren stod 40 meter före Frances och Carné skulle kunna vinna

För övrigt säger värmlänningarna att köerna på 45:an från Göteborg (via Åmål) och på väg 172 från Arvika var ännu längre, men tusan vet om det är sant.

Värmlänningar har en viss förmåga att överdriva – fråga mig…

Ingen sanning är som bekant så korrekt som den som är lätt överdriven.

Den officiella publiksiffran den där söndagen 1954 fastställdes till 15.000 åskådare och den siffran är trovärdig. Det finns bildbevis och dessutom säger Bengt ”Kroken” Nilsson, världsberömd årjängsprofil, att pubiksiffran är för lågt tilltagen. Kroken borde veta, han skötte korvförsälningen den där dagen.

På lördag är det dags igen och jag längtar redan. Det gäller att vara tidig, men hur tidigt man än kommer så är redan de gröna kullarna som omger banan fyllda av förväntansfulla människor. Otroligt men sant, kom själva på lördag så får Ni se…

Hur gick det förresten den där söndagen 1954?

Frances Bulwark och Sören Nordin vann såklart. Till den stora publikens förtjusning spurtade dom ner en tapper Guy Spens på upploppet.

Lördagens show i Årjäng ser härlig ut, jag måste säga att nya travbanechefen Johanna Karlin och hennes team fått till ett väldigt bra program.

Årjängs Stora Heatlopp heter numera sedan många år Årjängs Stora Sprinterlopp och är ett lopp med traditioner. För två år sedan åkte Propulsion dit på målfoto mot Dante Boko, men kom tillbaka förra året och tog en gruvlig revansch.

Ingen Propulsion i år, men tränaren Daniel Redén skickar istället läckra Sorbet till Värmland i angeläget ärende. Dante Boko som vann försök till lilla Elitloppet (Sweden Cup) i år är med igen, men ännu större är att Johanna lyckats locka sju (7!) elitloppshästar till Årjäng.

Lägg därtill de två norrmännen Lionel N.O. och Cockstile så förstår Ni att det är ett kanonlopp som avslutar lördagens V75-omgång.

Här mina kortfattade funderingar runt hela V75-omgången.

Avdelning 1: Nio hästar bakom startbilen i den inledande Silverdivisionen (5 Let It Happen redan struken, felanmäld…). Tipset måste helt enkelt gå till 1 Eldorado B. som inte bara är vacker att titta på. Det visade han vid lätt spetsseger näst senast I Östersund. Även insatsen senast i Eskilstuna var helt ok även om den inte gav något klirr i kassan. Det troliga är att Eldorado och Torbjörn Jansson leder det här runtom och ekipaget spikas på lilla grundsystemet här nere. Italienskan 7 Virginia Grif som på lördag får Örjan Kihlström i sulkyn är kanske värst emot min vinnare, men ett sto på lång distans mot tuffa grabbar, tillåt mig tvivla. Då tror jag mer på Goops 6 Ragazzo Da Sopra och Kontios 8 Antonio Trot. Jokern heter 10 Västerbo Exact som är helt bortglömd av de tidiga lirarna.

Avdelning 2: Lägsta divisionen bjuder som vanligt på ett öppet lopp. Kontios 1 Deede Star har gjorts till brakfavorit av lirare som är tidigt ute, men jag tycker inte att det är någon klar vinnare trots att fyraåringen fått ett perfekt läge med innerspår i detta voltstartslopp. Två raka segrar har det blivit, dock i ljummen konkurrens, på lördag blir det med garanti tuffare. Loppet är öppet för en överraskning, men jag har bara råd med tre streck på lilla grundsystemet. 4 Great Winner är matchad för just det här loppet och klarade det trånga fjärdespåret med glans senast. Tredje strecket till springspårets 7 Upload som såg kraftigt förbättrad ut senast i Rättvik. Med Kihlström ombord kan det bära av direkt till ledningen. Dock ett öppet lopp, spara inte på strecken.

Avdelning 3: Lurigt igen med femton kallblod på tre volter. Jag har ärligt talat dålig koll på ett helt gäng av de här hästarna, men vill ändå såklart framhålla 5 Spik Loke som kommer med raka segrar och kan vara helt klar. Dock mycket tuffare motstånd här än vad han är van vid. 10 Pyrmo har varit ruggigt fin de två senaste starterna och är Ulf Ohlssons val i loppet. Lägg till segervana hästar som norrmännen 13 Lukas Rauen och 14 Rappnor så kanske vi klarar oss en bra bit på dom fyra. Kom dock ihåg att det är just i det här loppet det brukar skrälla den här dagen. Ni som spelar V75 Tillsammans rekommenderas att gardera även det här loppet rejält.

Avdelning 4: Äntligen en häst som vi kan hänga upp systemet kring. Det handlar åter om en häst från mäktiga firman Nurmos/Kontio. 2 Lady Nadine har alltid varit en snackhäst som dock ofta svikit. Nu verkar dock polletten ha fallit ner och som den här tjejen såg ut när hon utklassade motståndet senast i Örebro så har åtminstone jag svårt att se henne förlora det här. Det handlar dock om ett lopp för ston med femton hästar utspridda på två volter så man skall kanske vara försiktig md att vara för kaxig. På lilla systemet här nere är Lady Nadine dock en given spik. Skall jag framhålla två av Ladyns värsta motståndare så måste det bli läckra 15 Hope And Dreams från dubbla tillägg och värmländskan 12 Ottens Dibaba från 20 meters tillägg. Räkna med et raketstart från hennes sida!

Avdelning 5: Mäktig Rollerpot att spela om på Top 7. Just nu ligger det minst 1,5 miljoner i sjurättspotten. Skall Ni prova Top 7 någon gång så är det på lördag, fina pengar sprids för små insatser varje vecka. Loppet är öppet och fina pengar kan åter utlovas till alla som lyckas pricka in sju hästar i rätt ordningsföljd. Värmlänningen Magnus Jakobsson har en bra chans även här med fint placerade 4 Charlock Wiking som kan vara en chansspik. Goops 9 Twigs Ceasar är givetvis också tidig trots otur med startspåret, hästen såg jättefin ut vid seger senast i Karlstad (dock mot billigt motstånd). Jag tror mycket även på innerspårets 1 Eicas som alltid är underskattad och såklart 2 Tale Of Jacks som är lätt att tycka om.

Top 7-rank: 4 – 9 – 1 – 2 – 5 – 6 – 3

Avdelning 6: Underbara italienskan 1 Visa As har här hittat en skräddarsydd uppgift och hade dessutom tur i spårlottningen. Om hon hittar till ledningen från sitt innerspår (och varför skulle hon inte det?) så blir hon med garanti svårslagen. Björn Goop i sulkyn försämrar inte precis möjligheterna. Här har Ni ytterligare en spik att hänga upp Era system kring. Norrmannen N.Y. Coeurdesoleil med duktig kusk ombord är hästen som kan ställa till det för min vinnare. Fuxen kommer såklart att prova en bit från start och frågan är sedan om den häftiga öppning vi kan förvänta oss öppnar upp för ytterligare en överraskning. 4 Jaques Noir är ytterligare en häst som kommer att ladda från start, han trivs bäst i ledningen. Sedan kanske det slutar med att Robban Bergh snuvar hela gänget med årjängshästen 6 Sanda Love, eller varför inte Kontio med 7 Lexington Hall. Här gäller det att spika Goop eller ta många streck.

Avdelning 7: Härligt lopp, Årjängs Stora Sprinterlopp 2019. Det känns faktiskt som att hela gänget, tio hästar, kan vinna. Tipset till spårgynnade 2 Nadal Broline. Floppen senast i Oslo tar jag som en engångsföreteelse. Givna på alla kuponger är även 6 Milligan´s School, som var bättre än någonsin senast i Rättvik under midsommar, och såklart 7 Sorbet som har laddat batterierna efter en mindre bra insats i Elitloppet. Jag tycker faktiskt även att underbara stoet Uza Josselyn med Adielsson ombord platsar även på små kuponger. Men som sagt, ingen av de tio hästarna ser jag som chanslös, en underbar avslutning på en tävlingsdag som kan bli hur bra som helst.

Grundsystem på 192 rader- 96 kronor
Avdelning 1: 1 Eldorado B. spik! ( 8- 6 )
Avdelning 2: 1 – 4 – 7 ( 3 – 2 )
Avdelning 3: 5 – 10 – 13 – 14 ( 15 – 1 )
Avdelning 4: 2 Lady Nadine spik! ( 15 – 12 )
Avdelning 5: 4 – 9 – 1 – 2 ( 5 – 6 )
Avdelning 6: 1 Visa As, spik! ( 6 – 7 )
Avdelning 7: 2 – 6 – 7 – 3 ( 8 – 5 )

Efter lördagens tävlingar är det för min del bara en sak som gäller. Efter lite skrivarbete är det raka spåret hem till Malmö. På söndag är det nämligen Svenskt Derby på Jägersro och det vill väl ingen missa, eller hur…

Ha en härlig avslutning på vecka och lycka till på liret önskar Er

Hans G.