Hans G:s krönika , med sina tankar och idèer kring omgångens V75:a !

BERGSÅKER 23 FEBRUARI:

Sista V75-lördagen med skotvång körs på Bergsåker

Nästa lördag körs V75 i Halmstad och det är en speciell dag. Skotvånget som har gällt de senaste månaderna hävs, det är valfri balans som gäller, efterlängtat av många.

Innan dess V75 på Bergsåker uppe i Sundsvall och där gäller alltså fortfarande skorna på även om väderleksprognoserna för lördagen pekar mot många plusgrader och rena vårkänslan.
Den ljusnande framtid är alltså vår, men frågan är hur det står till på Bergsåker och över huvud taget på våra travbanor. Den uppskattade sportchefen på Bergsåker Bengt-Ola Månsson är på väg att sluta. Ingen efterträdare är utsedd och många pratar om en bana i kris.
Bergsåker räknas som landets fjärde storbana, men är en bana som just nu lever på gamla meriter. Lyfter man frågan och tittar på landet i stort så gäller det flera banor. Det finns just nu helt enkelt begränsade resurser att hitta på något på de flesta av landets travbanor.
Vi var till exempel bara drygt 600 på plats på min hemmabana Jägersro igår i samband med V86. Förmodligen var publiksiffran på Solvalla ännu lägre samma kväll.
När jag rensade bort en massa papper häromdagen hittade jag den marknadsplan som jag som sportchef presenterade styrelsen inför mitt sista år på Jägersro. Året var 1994.
Måste säga att ambitionen var imponerande, men så hade jag också lite pengar att spendera. Marknadsbudgeten landade på drygt fyra miljoner kronor och det har jag förstått är dubbelt så mycket pengar som nuvarande marknadsansvariga på Jägersro har att disponera.
Vi pratar om drygt fyra miljoner kronor 1994. Det är 25 år sedan!
Banorna sitter idag alltså i en rävsax med begränsade resurser att hitta på något. Hur hittar man då kompetenta människor som vill bli sportchefer. Hur kunde det bli så här?
Nåväl vi går mot ljusare tider och snart drar den riktiga säsongen igång. Kvalen till Olympiatravet på Åby drar igång, det är bara tre månader kvar till Elitloppet på Solvalla. Sedan drar Sommartravet igång.
Men först alltså Bergsåker på lördag. Timo Nurmos lastar en full buss mot Sundsvall, nio hästar till start enbart på V75, och kommer såklart att dominera tävlingsdagen.

Hur det går? Här mina funderingar:

Avdelning 1:  Nurmos öppnar med 8 Manofthematch och 10 Harrington i ett lopp över 2640 meter, voltstart. Båda hästarna har chans med får inte plats på fyra streck på mitt lilla ”grundsystem” här nere. Tipset går till norrmannen 6 Crackajack trots att han kommer från två misslyckade starter. Näst senast blev han het och sprang sig trött i ledningen och senast blev det galopp. Ulf Ohlsson ombord igen och normalt en toppchans. Givna på alla kuponger är även 2 Budets Lasse som är hästen att slå i ledningen och 7 Special Major som klarar distansen och kommer att öppna bra från sitt springspår. Gissa om kusken unge Magnus Djuse är taggad inför den här tävlingsdagen! Fjärde strecket till 1 Ready Cash som uppträtt som en ny häst efter uppehåll. Hemmahästen har bästa läget i ett lopp som kräver många streck på större kuponger.

 

Avdelning 2:  Dryga tre varv och femton STON på tre volter. Jag tror ändå att det här kan gå att lösa på ett fåtal streck. Vinnartipset självklart till 4 Vanessa F.B. som är tokladdad inför den här uppgiften. Italienskan är gynnad av hemmabana och kommer från två minst sagt imponerande segrar, båda tagna med Ulf Ohlsson i sulkyn och han är med ombord även på lördag. Jag tror att Vanessa tidigt kommer att få överta ledningen (bara två hästar på startvolten) och sedan är hon hästen att slå. Som Ni kanske kommer ihåg är jag förtjust i 15 Fame Boko som alltid levererar. Per Lennartsson är hemma igen efter semester och garanterat sugen på att vinna direkt. Fame Boko kommer att smyga med länge och flyger sedan lågt över upploppet. Om Ni sätter dit ett tredje streck så landar det på 12 Mountain Cleaver som på lördag får Kihlström i sulkyn.

 

Avdelning 3:  Det går helt enkelt inte att tippa emot 2 Zenit Brick då han i denna Gulddivision möter ljummet motstånd och dessutom fick ett perfekt läge bakom startbilen. Detta trots att fine Zenit svikit mig grovt de två senaste starterna. Näst senast snöpligt nedspeedad av Sorbet och senast på Åby var han direkt dålig. Låt honom få en paus nu tänkte jag bara för att tre veckor senare åter få se honom på banan. Ni som tror att vi får se en formlös Zenit Brick på lördag garderar såklart loppet, men det är svårt att hitta motbud. Nurmos andra häst 9 Erik Sting gör debut i Guld och skall naturligtvis inte kunna slå Zenit Brick från ett bakspår. 1 Elian Web fick läget och kanske är lite på gång, han har gått bra i skymundan i tre starter och 4 Queer Fish och 8 Beau Mec gör ju sitt, men nej. Det här vinner Zenit Brick!

 

Avdelning 4:  Tolv kallblod på två volter. Efter den flotta segern senast så blir nog 6 Smedsbo Faksen favorit. Han verkade trivas alldeles utmärkt med Magnus Djuse ombord, ett givet streck. Ledningen tror jag förstås att 2 Eldvin tar. Det här är en snabb rackare som tidigare har tävlat på topp efter längre uppehåll. Norrmannen 1 Storm Odd har däremot hunnit få ett lopp i kroppen och vann då på ett bra sätt utan att imponera. Storm Odd är garanterat ännu bättre på lördag och dessutom av att få toppkusk i sulkyn. Han är given liksom 10 Tangen Haap som är lätt att tycka om, han är alltid på topp. Visserligen är Björn Karlssons stjärna egentligen hårt placerad här på tillägg, men han kan ändå runda till seger. Funderar Ni på flera streck så titta gärna på 8 Smedheim Solan.

 

Avdelning 5:  En rejäl Rollerpot att spela om igen på Top 7 och även denna lördag kan jag berätta för Er vem som vinner. 1 Master Hill vann ett lopp på Solvalla i slutet på november och efter den uppvisningen kunde jag inte se honom förlora när han dök upp på V75 på Jägersro tio dagar senare. En start som slutade katastrofalt illa. Master Hill blev överraskande av med ledningen och sedan rejält avhängd från ryggen på ledaren. Jorma Kontio berättade efteråt att han känt direkt att något var fel på hästen för dagen och Master Hill fick såklart ett rejält uppehåll. När han nu är tillbaka och dessutom hade tur i spårlottningen är det dags att ta revansch. Jag är alltså övertygad om att Master Hill leder det här runtom! Vad jag tror om övriga framgår av min Top 7-rank, men är Ni sugna att prova så spela en Top 7 Pro med Master Hill som vinnare och snurra sedan fyra-fem hästar på platserna bakom.

 

Avdelning 6:  Nurmos spelar ut två tunga kort i denna Silverdivision där det av någon anledning är voltstart, 6 Global Trust och 11 Hawk Cliff. Jag ser båda springspåren med toppchans och rankar faktiskt 6 Rushmore Face före Global Trust. Anledningen är att team Kolgjini har full snurr på hästarna igen och från ett perfekt läge tror jag att Adrian Kolgjini kan sno åt sig ledningen med Rushmore Face som gått jättebra de två senaste starterna utan att få vinna. Dit även med Hawk Cliff som gjorde ett jättelopp senast med Kihlström ombord. Kihlström som då inte körde sitt bästa lopp är garanterat sugen på att ta revansch. 5 Västerbo Grosbois har givetvis också chans, men ett femtespår i voltstart är ingen höjdare, han riskerar att bli över från start. Bättre chans då för 1 Vic De Luxe som har läget och den där Djuse i sulkyn.

 

Avdelning 7:  Inget snack om att 3 Perfect Dynamite kommer att bli brakfavorit här, kanske omgångens största favorit. Inget att förvåna sig över efter hästens senaste seger då han svarade för dagens prestation. Ny kusk, men toppkusk, ombord den här gången och givetvis blir Perfect Dynamite svårslagen. OM han gör om samma prestation som senast alltså. Från exakt samma läge senast det var V75 på Bergsåker i början på januari slutade det med galopp. Jag rekommenderar två streck på alla kuponger. 9 It´s Showtime Zaz har kanonform och faktiskt ett bra läge trots startspår i andra ledet bakom startbilen. Det blir en ruggig skillnad på värdet om storfavoriten förlorar och jag tror att det är värt att dubbla systemet. 6 Lightningsky är redan struken (tränarskifte) varför ett eventuellt tredje streck inte oväntat landar på en Nurmos-häst, 10 Sebastian Journey.

 

Om inte våren redan har kommit till Er så är den på väg. Ha en härlig och lyckosam avslutning på veckan önskar Er !

Mvh / Hans G