MANTORP 16 MARS :

Hans G:s krönika , med sina tankar och idèer kring omgångens V75:a !

Äntligen jackpot på V75 när Mantorp bjuder på showen

Det är alltså (äntligen) jackpot på V75 den här veckan. Mantorp tar hand om showen och bjuder på en härlig omgång. Som vanligt är det hög kvalité på sporten och dessutom ser det ovanligt knepigt ut, omgången saknar helt enkelt klara favoriter.

Det blev ju ingen utdelning på fem rätt i Karlstad i lördags vilket innebär att uppåt 17 miljoner kronor från förra veckans V75-pott flyttas över till sjurättspotten i Mantorp. ATG beräknar att en ensam vinnare på lördag får minst 40 miljoner kronor!
Till och med väderleksutsikterna inför lördagen ser lovande ut, sju åtta plusgrader och uppehållsväder. Vi har med andra ord en V75-omgång framför oss som det finns all anledning att se fram mot.
Ni som bor lite längre norrut undrar såklart hur långt det är kvar innan vi kan prata om vår. Till Er kan jag säga att den har redan kommit.
I morse var jag uppe tidigt och åkte till Jägersro för att titta på ”min” galopphäst som skulle ut och röra på. Jag äger alltså bara svansen, men ändå…
Glädjande nog var det full fart på träningen och det kan jag berätta för Er, att när galopphästarna börjar röra på sig, då är det vår. Det var en härlig känsla på Jägersro i morse!
Nu gäller det att behålla den känslan när vi skall hitta vinnarna till på lördags och gärna ta för oss en eller ett par av de där extra V75-miljonerna. Omgången är alltså högklassig – och mycket svår. Precis som det skall vara.
Till och med Gulddivisionen med bara sju hästar bakom startbilen är en rysare. Det handlar om ett gäng topphästar och flera av de tunga namnen årsdebuterar. Det är säkert minst lika spännande för tränarna bakom de här kanonerna som för oss som skall räkna ut vem som vinner.

Här mina funderingar inför lördagens tävlingar på Mantorp den 16 mars 2019.

Avdelning 1: Det börjar med ett lopp över 2640 meter och voltstart. Jägersrotränaren Conny Lugauer och hans team fick sitt definitiva genombrott 2018. Jag tror att dom kommer att dominera sporten på Jägersro de närmaste åren, minst. Lugauer än kille att ta på allvar i alla sammanhang. Här skickar han ut 2 Harran Boko som verkar bli klar favorit. Detta är dock en häst som blandar och ger och som absolut inte är något säkert kort, spår två i voltstart är ingen lek. Harran Boko är dock i grunden en topphäst och om han sköter sig leder han sannolikt det här runtom. Han får bli en av två spikar på mitt lilla ”grundsystem” här nere. Bakom harran Boko är nämligen loppet vidöppet. Spårgynnade 1 Herrera Boko och 3 Mr Clayton J.F. är tidiga vid gardering medan 9 Mellby Club som inte startat på uppåt två år är loppet riktiga joker.

Avdelning 2: Nytt rysarlopp som det nästan skriker helgardering om. Femton ston i låg klass på två volter, det här är ingen lek. Jag fick råd med tre hästar på mitt lilla system för 96 kronor och fastnade då för 6 Camana, en hemmahäst som garanterat laddats för denna uppgift. Får hon ledningen från sitt perfekta läge (ensam på springspår på startvolten) är hon hästen att slå. Givna streck är även 7 Call Me Brodda som har mött tuffa hästar och gjort det bra, lättare emot här, och Estelle Brodda som gjorde det jättebra senast i Eskilstuna då hon vann lätt trots en rejäl startgalopp. Dom tre är bara några med chans här. Stefan Melander skickar 1 Full Throttle och 5 Digital Phone till Mantorp. Ingen av dom har vunnit lopp ännu, men formen sitter där och på lördag tävlar båda med racerbalans (barfota). Jokern heter 11 Hipp Hurray Boko som satt fast med allt kvar senast i Halmstad och såg jättefin ut.

Avdelning 3: En ruggigt svår Gulddivision trots att bara sju hästar startar. Ni som spelar större system tycker jag skall fundera på att ta alla sju. Även 2 Ochongo Face som på papperet har minst chans. För det första brukar sådana här lopp bli konstigt körda och för det andra är formen såklart jättesvår att värdera på hästar som inte startat på ett par månader. Adrian Kolgjini låg till exempel lågt med 1 Rajesh Face igår på Jägersro, en häst som normalt skull ha en toppchans. 3 Handsome Brad, 4 Milligan´s School och 5 Racing Mange är tre andra kanoner som såklart inte kommer att ”offra livet” för att vinna det här. 6 Sir Ratzeputz har vunnit sådana här lopp tidigare och så slutar det väl med att 7 Västerboonthenews sticker till ledningen och sedan bara visar sig bäst. Jag streckar fyra hästar på mitt lilla grundsystem, men är alltså inte säker på att det räcker…

Avdelning 4: Om Adrian Kolgjini låg lågt med Rajesh Face igår så stack han ut hakan rejält med 6 Terminator Face i det här loppet. ”Jag tror att han vinner, stallets bästa chans”, sa Adrian. Terminator kommer från två raka segrar och kan vara en blivande stjärna. Adrian ursäktar säkert om jag säger att Erik Adielsson förstärker i sulkyn. Från ett springspår (voltstart) är det ”bara” att ta sig förbi 2 Delantero från start och sedan försöka leda det här runtom. Tuffa hästar emot min vinnare. 1 Global Viscount är en topphäst som har läget, 5 Franklin Face är en helt enkelt underbar häst som är missgynnad av ett trångt femtespår, 8 Randemar R.D. är bra och har ett perfekt smygläge och 10 Hugo Gustivar Boko kommer Ni ihåg har varit en snackhäst när han tidigare provat V75. Ett härligt lopp för lägsta klassen som jag löser genom att spika Terminator Face. Häng på om Ni törs…

Avdelning 5: I måndags var jag uppe i Dalarna och såg 1 Knifetown Winner jogga hem ett ganska billigt sprinterlopp. Men som han gjorde det! Efter en raketstart från tillägg finåkte Nicklas Westerhom fram i läge och avgjorde sedan med en gäspning. Kinifetown Winner kan vara en spik, men han har en ”pilot” utvändigt om sig som kommer att tvinga fram en våldsam öppning av det här loppet. 2 Mr Pellegrino kan verkligen flytta på sig från start och för hans del är det bara ledningen som gäller. Tuff öppning kan bädda för en ny överraskning i detta sprinterlopp. 10 Global Trust kan såklart bättre än han visade senast på V75 och skall med tidigt vid gardering liksom för övrigt hela ”högersidan” i programmet, jag tänker på topphästar som 9 Stepping Spaceboy, 11 Rushmore Face (Adrian positiv!) och 12 Baron Gift. Loppets joker heter 8 Uppohoppa som kommer att flyga lågt över upploppet.

Avdelning 6: Ston igen, men nu i högre klass, dock inte så mycket lättare för det. Vinnartipset måste 14 Ryssebo La Reine få. En härlig häst som gjort allt rätt hittills i karriären. Det handlar om en hemmahäst som har siktat på det här loppet sedan det blev klart att Mantorp skulle arrangera den här tävlingsdagen. Senast I Halmstad fick Ryssebo La Reine ett ruggigt tungt lopp, men kämpade på storstilat. Det loppet var dock bara tänkt som en genomkörare inför det här och jag tror faktiskt att hon fixar det trots ett iskallt utgångsläge och stentufft motstånd. Spika gärna Mantorps egen drottning om Ni har starka nerver, hon är bra, jag lovar. På lilla systemet här nere får jag plats med ytterligare tre hästar. 3 Cheerful Rivner från ett perfekt läge, 11 Darling Harbour som spurtade sent men lysande senast och såklart 15 Queen Of Sand, hon måste ju alltid med, eller hur…

Avdelning 7:  Jättefin avslutning på kupongen, en Bronsdivision. En kanon som 10 Sevilla får faktiskt inte plats på mitt lilla system här nere, bara en sådan sak, han får bli första reserv. Sevilla är en startkatapult som är kraftigt missgynnas av startspåret i andra ledet bakom startbilen. Han får stå tillbaka för 11 Pastor Power som kan vara en ny klassklättrare hos Peter Untersteiner. Jag begriper fortfarande inte varför Pastorn vek ner sig senast på Åby, det här är ju en kanon. Jag rekommenderar faktiskt streck på alla kuponger även för Stig H Johanssons 5 Tobias Del Ronco. En italienare som gjort två starter för Stig H och körts försiktigt av Adielsson båda gångerna. Spurten senast var dock sylvass. Lita på att det blir full laddning på lördag. Andra med chans i detta högklassiga lopp är spårgynnade 1 Leader Brodde och 2 Eelis (Kihlström ombord!) och så den där 9 Havbergs Knight! Ett kanonlopp.

Mvh / Hans G